Afmetingen van zonnepanelen: hoe kies je de juiste maat?

Zonnepanelen worden steeds populairder. Voor veel mensen die hun woning willen verduurzamen is het plaatsen van zonnepanelen een logische stap. Als je zonnepanelen aanschaft, is het belangrijk dat je de juiste afmetingen meet en weet. Uiteindelijk heeft dit ook invloed op de prijs (en uiteindelijke kosten van de zonnepanelen) en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Maar hoe meet je de juiste maat? Hier gaan we in op de verschillende afmetingen van zonnepanelen, zodat je de juiste afmetingen zonnepanelen kunt kiezen. 

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen? 

De afmetingen van zonnepanelen kunnen variëren, afhankelijk van het type zonnepaneel dat je hebt. De meeste standaard zonnepanelen hebben een afmeting van ongeveer 1,6 meter bij 1 meter. Er zijn echter ook andere maten, waaronder grote panelen die ongeveer 2 meter bij 1 meter groot zijn, deze hebben ook vaak een vermogen van hoger dan 300 Wp. Afhankelijk van het type zonnepaneel en de capaciteit van het zonnepaneel dat je op het oog hebt, kan de afmeting van het paneel variëren. 

Hoe groot is een zonnepaneel?

Zonnepanelen zijn in verschillende formaten beschikbaar. We onderscheiden binnen deze zonnepanelen formaten: standaard, grote en kleine zonnepanelen.

De afmetingen van kleine zonnepanelen

Kleine zonnepanelen hebben ongeveer een afmeting van 125 x 100 cm, zijn minder bekend en worden ook weinig geïnstalleerd. Deze afmeting komt vaak voor met een capaciteit tussen 190 en 205 Wattpiek (Wp). Deze zonnepanelen kunnen een optie zijn als je dakoppervlakte beperkt is, maar als je toch wilt profiteren van de mogelijkheden van zonnepanelen.

De afmetingen van standaard zonnepanelen

Standaard zonnepanelen hebben vaak een afmeting van 165 x 100 cm. Deze afmeting wordt over het algemeen toegepast bij zonnepanelen met een capaciteit tussen 245 en 285 Wattpiek (Wp). 

De afmetingen van grote zonnepanelen

Grote zonnepanelen hebben ongeveer een afmeting van 200 x 99 cm en zijn een populaire keuze wanneer je kiest voor zonnepanelen met een capaciteit van minimaal 300 Wp. Grote zonnepanelen hebben vaak een hogere capaciteit, waardoor je meer energie kunt opwekken

De oppervlakte van een zonnepaneel

Wil je weten hoe groot de oppervlakte van één zonnepaneel is? Je kunt de oppervlakte makkelijk uitrekenen door de lengte en breedte te vermenigvuldigen. Zo kom je snel tot het juiste antwoord. We hebben de oppervlakten van kleine, grote en standaard zonnepanelen voor je verzameld, zodat je gemakkelijk de juiste afmetingen kunt vinden.

Formaat zonnepaneelOppervlakte
Standaard zonnepaneel165 x 100 cm = 1,65 m²
Groot zonnepaneel200 x 99 cm = 1,98 m²
Klein zonnepaneel125 x 100 cm = 1,25 m²

Hoeveel zonnepanelen heb jij nodig?

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt moet je met verschillende zaken rekening houden. Niet alleen de zonnepanelen afmetingen zijn van belang, maar ook je het vermogen van je zonnepanelen in Wattpiek en hoeveel kWh je wilt opwekken. Uiteraard zijn de formaten van de zonnepanelen wel één van de belangrijkste dingen waarmee je rekening moet houden. Ze moeten immers wel op je dak, carport, overkapping of in je tuin kunnen passen. In het meest simpele geval kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt door de oppervlakte van jouw woonsituatie te nemen en hierin te kijken hoeveel standaard, grote of kleine zonnepanelen passen. Uiteraard spelen hier nog veel meer zaken mee, dus laat je hierover goed informeren door een erkend en gecertificeerd installateur.

De gemiddelde oppervlakte van een zonnepanelen installatie

Een gemiddelde installatie van zonnepanelen bestaat uit 12 panelen. Bereken gemakkelijk de oppervlakte van je installatie door uit te gaan van het gemiddelde formaat van een zonnepaneel. Zo vind je eenvoudig de juiste afmetingen voor jouw zonnepanelen installatie

In het geval van 12 standaard zonnepanelen op een dak komt dat neer op een gemiddelde oppervlakte van 19,8 m².

Het beste formaat zonnepaneel

Als je op zoek bent naar zonnepanelen, is het belangrijk om bij het maken van je keuze niet alleen naar het formaat van de zonnepanelen te kijken. De afmeting is niet altijd het belangrijkste; het vermogen in Wattpiek (Wp), de prijs per paneel en de oppervlakte binnen jouw woonsituatie zijn minstens zo belangrijk.