De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit komt omdat steeds meer mensen de voordelen van het gebruik van zonnepanelen zien. Zonnepanelen zijn niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ze bieden ook financiële voordelen en waardevermeerdering van je woning. Hieronder zullen we de belangrijkste voordelen van het gebruik en het kopen van zonnepanelen in detail bespreken.

Voordeel 1: Besparen op je energierekening

Investeren in zonnepanelen is een slimme zet om op je energierekening te besparen.

 • Gratis energie van de zon: zonnecellen in zonnepanelen maken gebruik van de zon- en daglicht om deze energie om te zetten in elektriciteit. In principe betreft het dus gratis energie. Bovendien kan het ook andere installaties als warmtepompen, vloerverwarmingen of radiatoren aandrijven, waardoor verwarmen ook voordeliger wordt.
 • Profiteer van een hoog rendement: met hoog rendement wordt bedoeld hoeveel procent van het energiepotentieel in het licht dat de panelen opvangen, daadwerkelijk omgezet wordt in elektriciteit. Wanneer je kiest voor hoogrendementspanelen, ontstaat er een hogere efficientie, die betekent dat een systeem met een lager aantal panelen een vergelijkbare opbrengst genereert. Ook bespaar je zo ruimte op je dak. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Gebruik dan onze zonnepanelen calculator!
 • De terugverdientijd van je zonnepanelen: de terugverdientijd is de tijd die je nodig hebt om de opbrengsten weer terug te verdienen van de investering. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. Als je al het mogelijke uit je zonnepanelen haalt, dan heb je de investering vaak al binnen de 8 à 10 jaar terugverdiend.
 • Wees minder afhankelijk van de energieprijzen: met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van fluctuerende energieprijzen. Hoewel je nog steeds elektriciteit afneemt van een energieleverancier, kan je met een zonnepaneleninstallatie je stroomverbruik beperken. Als je ook de tijd neemt om de meest voordelige leverancier te zoeken, bespaar je nog meer.
 • Bespaar nog meer op je energierekening met een thuisaccu: met een thuisaccu kan je de elektriciteit die je geproduceerd hebt in je eigen stroomsysteem opslaan. Hierdoor haal je het maximale uit je zonnepanelen, omdat je ook elektriciteit kan gebruiken wanneer je niet in daglicht staat. Bovendien beperk je het energieverbruik in piekuren, waardoor je nog meer op je energierekening bespaart.

Voordeel 2: Fiscale voordelen

Mocht je je woning laten voorzien van zonnepanelen om zo duurzame energie en een betaalbare stroomrekening te profiteren, dan kun je ook nog eens profiteren van diverse fiscale voordelen. In Nederland en België zijn er op dit moment verschillende subsidies of premies waar je gebruik van kunt maken.

De fiscale voordelen van zonnepanelen in Nederland

Veel mensen hebben geen weet van de verschillende fiscale voordelen die je in Nederland kunt krijgen met zonnepanelen. De overheid heeft deze maatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat gezinnen, bedrijven en instellingen duurzame energie kunnen gebruiken.

 • Energiebespaarlening voor zonnepanelen: dankzij de energiebespaarlening voor zonnepanelen bij het Nationaal Warmtefonds, kunnen particulieren goedkoop geld lenen om een zonnepanelen-installatie te financieren. Met deze lening kunnen woningeigenaren tussen de €1.000 en €25.000 lenen met een looptijd tussen de 7 en 20 jaar. De uiteindelijke looptijd is afhankelijk van het uiteindelijke leenbedrag.
 • Maak gebruik van de salderingsregeling: met de salderingsregeling wordt de vergoeding die je ontvangt voor het terugleveren van overtollige groene stroom aan het elektriciteitsnet gelijkgesteld met de kosten voor de stroom die je van het net afneemt. Dit betekent dat je hier een groot fiscaal voordeel mee kunt behalen. Let wel op: vanaf 2025 gaat dit fiscale voordeel stapsgewijs verminderen.
 • Profiteer van lokale subsidies: je kan ook bij je gemeente terecht voor verschillende subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan de duurzaamheidslening en de stimuleringsregeling. Als je hier meer over wilt weten, kun je altijd langsgaan bij je gemeente voor meer informatie.

De fiscale voordelen van zonnepanelen in België

In België wordt het opwekken van energie door middel van zonnepanelen ook steeds populairder. Net zoals in Nederland kun je in België ook van fiscale voordelen profiteren.

 • Profiteer van een verlaagd BTW-tarief: is je woning ouder dan tien jaar en woon je in het Vlaams gewest? Dan krijg je recht op het verlaagde BTW-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel materiaal- als plaatsingskosten. Je moet wel op zoek gaan naar een erkende installateur die je hierbij kan helpen. In 2022-2023 is dit ook van toepassing op woningen jonger dan tien jaar, om tegemoet te komen ten opzichte van de stijgende energieprijzen.
 • Financieer je zonnepanelen met de VerbouwLening: één van de financieringsmogelijkheden in België, is de Mijn VerbouwLening voor doelgroepen die door bepaalde gemeentes worden geselecteerd. De aanvraag van de lening loopt via het Energiehuis en je hebt recht op een renteloze lening van minimaal €1.250 tot maximaal €60.000. De maximaal toegestane duur van de lening bedraagt 25 jaar.
 • De Fluvius zonnepanelenpremie: tenslotte is er de Fluvius zonnepanelenpremie waarvoor je in aanmerking kunt komen. Dit is een eenmalige subsidie waarin je tot wel 40%, inclusief BTW, van de totale investeringskosten kunt terugkrijgen. Het maximumtarief bedraagt ongeveer €1.500. Wel wordt deze premie steeds verder verlaagd.

Voordeel 3: Een duurzame investering voor de toekomst

Zonnepanelen zijn een uitermate duurzame manier om stroom op te wekken.

 • Geen CO2-uitstoot: met zonnepanelen wordt geen CO2-uitstoot geproduceerd, omdat de panelen zonlicht omzetten in energie, wat betekent dat je geen fossiele brandstoffen nodig hebt. Hoe effectiever je zonnepanelen werkzaam zijn, hoe lager je ecologische voetafdruk zal zijn.
 • Profiteer van een lange levensduur: zonnepanelen hebben een lange levensduur van gemiddeld 25 jaar, waardoor je er op de lange termijn profijt van hebt. Dankzij de kwaliteit van de panelen die er de laatste jaren op de markt zijn gekomen, wordt deze levensduur soms nog wel eens verlengd tot wel 40 jaar, wat natuurlijk ideaal is. Bovendien hoef je de panelen niet veel te onderhouden, wat ook het rendement ervan ten goede komt.
 • Bespaar nog meer op je energierekening met een thuisaccu: er zijn nog meer duurzame voordelen waarover je op de hoogte moet zijn. Eén van deze zonnepanelen voordelen is dat je je zonnepanelen-installatie met een thuisaccu kan uitrusten. Een thuisaccu slaat overtollige stroom op die je opwekt en daardoor heb je het volledige beheer over je zonne-energie. Uiteraard is dit een hele handige optie als je volledig zelfvoorzienend wilt zijn.
 • De technologie staat niet stil: ook leuk om te weten is dat er steeds meer projecten worden ontwikkeld waarin onderzoek gedaan wordt naar het hergebruik en de recycling van zonnepanelen en omvormers. Zo worden zonnepanelen duurzamer gebruikt en verwerkt.
 • Zonder omvormer geen zonnepanelen: een laatste en misschien meer technisch punt waar je rekening mee moet houden, is dat een zonnepanelen-installatie niet kan werken zonder een omvormer. De levensduur van een omvormer is een stuk korter dan die van de panelen, namelijk 10 jaar. Daarna is het verstandig om vervanging hiervan te overwegen.

Voordeel 4: Weinig tot geen onderhoudskosten

Het onderhoud van zonnepanelen is meestal vrij simpel. Vaak krijg van je de installateur te horen dat je zonnepanelen ‘zelfreinigend’ zijn waardoor schoonmaak overbodig is. Toch is het verstandig om je zonnepanelen regelmatig te laten reinigen, aangezien je gemiddeld zo’n 3 tot 5% meer rendement behaalt na een grondige schoonmaakbeurt.

Hoe kun je je zonnepanelen onderhouden en schoonmaken?

Het onderhouden en schoonmaken van zonnepanelen is meestal vrij eenvoudig, mits je het goed aanpakt. Om je zonnepanelen niet te beschadigen is het belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt. Als je er niet op let, kunnen schoonmaakmiddelen je zonnepanelen beschadigen en zelfs leiden tot permanente schade. Daarom is het verstandig om je zonnepanelen door een vakman te laten schoonmaken. Daarnaast is het ook aan te raden om je technische installatie geregeld te laten nakijken. Hierbij moeten onder andere de omvormer en de bekabeling goed worden gecontroleerd. Zo ben je ervan verzekerd dat er geen schade optreedt of problemen zich voordoen. Als je wilt dat je zonnepanelen goed blijven functioneren, overweeg dan een onderhoudscontract met de installateur.

Voordeel 5: Waardevermeerdering van je woning

Het installeren van zonnepanelen heeft een aantal enorme voordelen. Eén daarvan is dat het de waarde van je woning aanzienlijk verhoogt. Onderzoek toont aan dat meer dan 35 procent van de potentiële kopers het als een betekenisvol voordeel ziet als een woning is voorzien van deze vorm van hernieuwbare energie. Maar waaruit bestaat de waardevermeerdering van je huis nou precies?

 • Ten eerste stijgt de verkoopprijs van je woning gemiddeld met ongeveer € 5.000 als er een installatie van zonnepanelen aanwezig is. Dit is met name interessant als je het vergelijkt met de gemiddelde kosten van zonnepanelen voor een middelgroot gezin (4 personen), die gemiddeld zo’n € 5.300 (excl. BTW) bedraagt.
 • Ten tweede levert het plaatsen van zonnepanelen ook een hoger energielabel (NL) of een betere EPC-score (BE) voor je woning op. Hoe hoger het energielabel of EPC-score, hoe zuiniger je woning is. Stel je eens voor dat de toekomstige bewoners hierdoor de energiekosten aanzienlijk kunnen verminderen. Het is dus ook voor hen aantrekkelijk om een woning te kopen die beschikt over een installatie van zonnepanelen.

Een offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Overtuigd van de voordelen van zonnepanelen en ben je klaar voor een offerte? Zonnepanelenhulp.nl is onafhankelijk en altijd op zoek naar de beste oplossing voor jouw specifieke situatie. Door via onze website een offerte aan te vragen ontvang je geheel vrijblijvend een selectie van 3 tot 5 aanbieders van zonnepanelen in Nederland. Met de offertes kun je gemakkelijk zonnepanelen vergelijken en gelijk schakelen met één van de bedrijven om jouw zonnepanelen te kopen en te laten installeren.