Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen worden steeds populairder en dat is niet voor niets. Steeds meer mensen beseffen het belang van duurzame energie en willen hier ook aan bijdragen. Zonnepanelen zijn een goede manier om je eigen duurzame energie op te wekken. Maar hoe werken zonnepanelen precies? Hier lees je alles over de werking van zonnepanelen.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen. Deze cellen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd. Dit is afgeleid van het Engelse “Photo Voltaic”. In een zonnepaneel zitten dunne lagen semi-conductormaterialen, zoals silicium. Wanneer de zonnestralen op het zonnepaneel vallen, worden de elektronen in het semi-conductormateriaal aangemaakt. Dit noemt men fotovoltaïsche werking.

De elektronen die vrijkomen, gaan naar de aansluitingen boven en onder het zonnepaneel. Hierdoor ontstaat er een elektrische stroom. De stroom wordt dan via de kabels naar de omvormer geleid. In de omvormer wordt de stroom omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom. De wisselstroom is uiteindelijk de stroomsoort die we nodig hebben om onze apparaten te laten werken.

De invloed van zonnecellen en zonne-energie op de werking van zonnepanelen

Zonnecellen zijn dunne platen die elektriciteit opwekken door middel van zonlicht. Ze worden gemaakt van verschillende materialen, maar de eerste panelen werden gemaakt van silicium. De ontwikkeling van zonnecellen heeft door de jaren heen ook niet stil gestaan en er zijn nu bijvoorbeeld ook dunne-film zonnecellen en zogenaamde plastic zonnecellen. In veel gevallen zorgt dat ervoor dat zonnepanelen lichter qua materiaal worden.

In ons klimaat is zonne-energie de meest duurzame en schone energiebron die we hebben. Toch wordt de toepassing van zonnepanelen nog niet door iedereen omarmt. Dit komt voornamelijk door de hoge aanschafkosten, die vaak alleen na verloop van enkele jaren worden terugverdiend. Toch is investeren in zonnepanelen zinvol. Niet alleen vanwege het feit dat zonne-energie een schone en duurzame energiebron is, maar ook vanuit economisch oogpunt. Dit komt doordat de prijs voor elektriciteit ieder jaar weer met enkele procenten stijgt, terwijl de kosten voor zonnepanelen relatief gezien dalen.

Waaruit bestaat een zonnepanelen installatie?

Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit meerdere onderdelen. Zo zijn er de zonnepanelen zelf, maar ook de omvormers en bedrading. De opgewekte stroom wordt aan het elektriciteitsnet teruggeleverd of opgeslagen, afhankelijk van de (woon)situatie. Voordat je besluit zonnepanelen te kopen is het altijd goed om jouw specifieke situatie in kaart te brengen. Kwaliteit en rendement zijn twee factoren waarmee je rekening mee moet houden tijdens het vergelijken van zonnepanelen, maar ook jouw woonsituatie en oriëntatie van je dak en de hellingshoek van je zonnepanelen spelen een grote rol.

Hoe werkt het vermogen van zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen verschillende soorten vermogens opwekken. Dit is per zonnepaneel anders en dit vermogen wordt uitgedrukt als Wattpiek (Wp). De wattpiek van zonnepanelen zijn de opbrengst die behaald worden onder de meest ideale situatie. Het komt niet vaak voor dat in Nederland de volledige capaciteit van een zonnepaneel wordt benut. Ook bij het omvormen van energie naar warmte gaat altijd wat vermogen verloren.

Wil je weten hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt om tot jouw benodigde kWh te komen? En wat voor wattpiek zonnepanelen je dan nodig hebt? Gebruik dan onze zonnepanelen calculator en kom erachter hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt!

Het belang van oriëntatie bij de werking van zonnepanelen

Om het meeste rendement uit je zonnepanelen te halen is het van belang dat deze volgens de meest optimale manier georiënteerd zijn. De meest ideale situatie is als jouw zonnepanelen naar het zuiden gericht worden en met een hellingshoek van 36 graden. In veel gevallen zal je dak niet exact aan deze oriëntatie vereisten voldoen en zul je niet 100% kunnen profiteren van het vermogen van de zonnepanelen. Gelukkig valt er nog genoeg rendement te behalen en in Nederland bereik je met een hellingshoek van het dak tussen de 20 graden en 50 graden een normaal rendement.

Het belang van richting van je zonnepanelen voor de optimale werking

Naast de oriëntatie van je zonnepanelen is ook de richting van je zonnepanelen van groot belang voor de meest optimale werking. De meest ideale situatie is als de zonnepanelen om het zuiden gericht zijn, maar dat is niet in alle gevallen mogelijk. Gelukkig leveren zonnepanelen gericht naar het zuidoosten of het zuidwesten ook nog een acceptabel rendement op. Ook is schaduw een factor waarmee je rekening moet houden? Bevinden jouw zonnepanelen zich (deels) in de schaduw? Dan heeft dat ook consequenties op je uiteindelijke rendement. Een professional kan je uiteraard helpen bij de juiste oriëntatie, hellingshoek en toepassing voor jouw zonnepanelen. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan zonnepanelen op een plat dak, in de tuin, op je overkapping of carport.

Een offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Genoeg informatie over de werking van zonnepanelen en ben je klaar voor een offerte? Zonnepanelenhulp.nl is onafhankelijk en altijd op zoek naar de beste oplossing voor jouw specifieke situatie. Door via onze website een offerte aan te vragen ontvang je geheel vrijblijvend een selectie van 3 tot 5 aanbieders van zonnepanelen in Nederland. Met de offertes kun je de prijs van de zonnepanelen inclusief installatie gemakkelijk vergelijken en gelijk schakelen met één van de bedrijven om jouw zonnepanelen te kopen en te laten installeren.

Veelgestelde vragen over de werking van zonnepanelen

Nog een vraag over de werking van zonnepanelen? Grote kans dat je deze hieronder terug vindt!

Hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je ermee?

Zonnepanelen werken door het opwekken van stroom uit zonlicht. Dit kan je vervolgens gebruiken om elektriciteit te besparen door apparaten aan te sluiten op het zonnepaneel in plaats van op het elektriciteitsnet. Zo bespaar je op je elektriciteitsrekening en draag je bovendien je steentje bij aan het milieu.

Werken zonnepanelen ook zonder zon en bijvoorbeeld ’s nachts?

Er zijn zonnepanelen ontwikkeld die ook ’s nachts vermogen genereren. Toch hoef je hier niet teveel van te verwachten. Zonnepanelen hebben het meeste rendement als ze (in)direct met zonlicht te maken hebben, zelfs op een bewolkte dag.