Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Veel mensen die de installatie van zonnepanelen overwegen vragen zich af hoeveel zonnepanelen ze eigenlijk nodig hebben. Dat is een vraag die helaas niet direct te beantwoorden valt. De ene persoon wilt namelijk genoeg zonnepanelen om de helft van zijn / haar jaarlijks energieverbruik te dekken, terwijl de andere persoon genoeg zonnepanelen wilt om zijn / haar volledige jaarlijkse verbruik van elektriciteit te dekken.

Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt is in principe best makkelijk uit te rekenen. Gebruik de onderstaande formule of de zonnepanelen calculator van Zonnepanelenhulp.nl. Vul hier gemakkelijk je benodigde energieverbruik in kWh in en de Wattpiek van de zonnepanelen die jij op het oog hebt. Onze calculator laat dan de verwachte zonnepanelen zien die jij nodig hebt.

Reken uit hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt kun je gemakkelijk berekenen aan de hand van een formule. Deze formule geeft een eerste inschatting om te achterhalen hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt.

Formule: Benodigd kWh per jaar x 1,1 gedeeld door het vermogen van 1 zonnepaneel in Wattpiek = het benodigd aantal zonnepanelen

Voorbeeld:

  • Je wilt 10000 kWh aan stroomverbruik compenseren door zonnepanelen
  • De gemiddelde Wattpiek van een zonnepaneel is 350 Wp
  • Aantal zonnepanelen = 10000 kWh x 1,1 = 11000 gedeeld door 350 Wp = 31,4 (afgerond 32 zonnepanelen)

Let op: De bovenstaande berekening gaat van de meest ideale situatie uit. Dit betekent dat er bijvoorbeeld nauwelijks of geen schaduw op de zonnepanelen valt. Is de ligging van jouw zonnepanelen niet ideaal? Dan zal de opbrengst lager zijn en heb je wellicht meer zonnepanelen nodig.

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
Bereken zelf je zonnepanelen!
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Betaalmethode: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}

Hoeveel zonnepanelen kan je op jouw dak plaatsen?

Alvorens je massaal offertes en advies begint te vragen aan experts, kan je in eerste instantie zelf al eens nagaan of je huis wel geschikt is om zonnepanelen te plaatsen. We hebben alvast voor jou deze korte checklist opgesteld:

  • Controleer of je een schuin dak hebt dat een zuidoostelijke tot zuidwestelijke oriëntatie heeft. Indien je een plat dak hebt moet je ervan verzekerd zijn dat je dak vrijwel de hele dag zonlicht kan opvangen.
  • Je moet minimaal 3m² aan ruimte hebben op je dak om de zonnepanelen op te kunnen monteren.
  • Indien je 6 of meer zonnepanelen wilt plaatsen, moet je over een vrije groep in je meterkast beschikken. 
  • Zorg ervoor dat je over de nodige installaties beschikt om je zonnepanelen netgekoppeld te maken. Zo kan de overtollige groene stroom op het net geplaatst worden.

Hoeveel energie moeten mijn zonnepanelen kunnen opleveren?

Gemiddeld genomen verbruikt een Nederlands gezin bestaande uit drie personen zo’n 3500 kWh op jaarbasis aan energie. Je kan op de jaarrekeningen van jouw energieleverancier jouw energieverbruik van het afgelopen jaar bekijken. Je moet jezelf dan de volgende vraag stellen: hoeveel % van dat verbruik op jaarbasis moet gedekt worden door mijn zonnepanelen? Als je graag als je jaarlijks verbruik wilt laten dekken door je zonnepanelen, zal je een heel grote investering moeten doen. Daarom kiezen veel mensen om bijvoorbeeld ‘slechts’ de helft van hun jaarlijks energieverbruik te laten dekken door zonnepanelen

Waarmee moet je rekening houden met de hoeveelheid zonnepanelen?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het bepalen hoeveel zonnepanelen je moet hebben.

Het formaat van de zonnepanelen en de grootte van je dak.

Om te kunnen weten hoeveel zonnepanelen je op je dak kan plaatsen, moet je eerst weten hoe groot je dak is en hoe groot de zonnepanelen zullen zijn. Het meest gekozen formaat voor zonnepanelen is 165 x 100 centimeter. Zonnepanelen kleiner dan dit formaat leveren minder stroom op en zonnepanelen groter dan dit formaat zijn vaak onhandig en niet makkelijk om te plaatsen. Om te kunnen weten hoeveel zonnepanelen op een dak passen, moet er ook rekening gehouden worden met obstakels zoals een dakkapel of een schoorsteen.

De hoeveelheid aan schaduwinval op je dak.

De schaduwfactor heeft weinig uitleg nodig. Zijn er in de buurt van jouw huis bomen, andere daken, andere gebouwen of objecten die voor schaduw op je panelen zorgen? Dan zal de opbrengst van jouw zonnepanelen helaas lager komen te liggen. Je kan dus best door een erkende installateur een schaduwanalyse van je dak laten maken. Zo kunnen je zonnepanelen op de meest voordelige manier gelegd worden waardoor je minder met schaduw te kampen zult krijgen.

Wat is de benutte capaciteit van zonnepanelen? 

Zonnepanelen zijn niet in staat om op elk moment van de dag evenveel elektriciteit te ontwikkelen. Gemiddeld genomen benutten zonnepanelen ongeveer 90% van hun capaciteit. Dit wil dus zeggen dat je ongeveer per 1 Wp aan vermogen 0,9 kWh aan elektriciteit opwekt. Houd er wel rekening mee dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn. De ene is namelijk in staat meer capaciteit te benutten dan de andere. Ook spelen een heel aantal invloedsfactoren een grote rol. Zo zijn de oriëntatie, kwaliteit en hellingshoek van je panelen allemaal voorbeelden van invloedsfactoren.

De ideale positie voor zonnepanelen

Wanneer zonnepanelen op een dak liggen met een hellingsgraad van 35 graden, wekken ze het meeste elektriciteit op. In feite zijn platte daken het interessantste voor zonnepanelen, omdat je bij zulke daken de hellingsgraad van de zonnepanelen zelf kan bepalen. Naargelang de hellingsgraad verschillend is van die 35 graden, zal het vermogen van je zonnepanelen afnemen. De oriëntatie speelt ook een belangrijke rol aangezien zonnepanelen die richting het zuiden gericht zijn het meeste zonlicht kunnen opvangen. Maar ook met een zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie behaal je een zeer mooie opbrengst met je panelen.

Het vermogen van jouw zonnepanelen

Het vermogen dat kan worden gegenereerd door zonnepanelen hangt van verschillende factoren af, waaronder de grootte van de zonnepanelen, de plaats waar ze zijn geïnstalleerd, de hoeveelheid zonlicht beschikbaar is en andere omgevingsfactoren. Ook hier dien je rekening mee te houden om tot de juiste hoeveelheid zonnepanelen te komen.

Het energieverbruik van je huishouden

Voordat je het aantal benodigde zonnepanelen kunt bepalen, is het cruciaal om inzicht te hebben in het energieverbruik van je huishouden. Dit wordt gemeten in kilowattuur (kWh) en kan worden verkregen van je energierekeningen. Het streven is om met je zonnepanelen idealiter dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te wekken als je verbruikt. Om dit te bereiken, dien je je jaarlijkse elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh) te achterhalen. Een gezin in Nederland verbruikt in 2022 gemiddeld 2750 kWh per jaar.

Aantal zonnepanelen aan de hand van kWh

Benieuwd naar de hoeveelheid zonnepanelen je nodig hebt aan de hand van je verwachte energieverbruik? Hieronder staan de meest voorkomende situaties.