Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor 3500 kWh?

Om een jaarlijks stroomverbruik van 3500 kWh te compenseren heb je ongeveer 11 zonnepanelen nodig. Dit hangt echter af van verschillende factoren, zoals het soort paneel, schaduwval, de hellingshoek en de oriëntatie waarop je zonnepanelen liggen. In sommige gevallen kan het zijn dat 11 zonnepanelen uiteindelijk minder opwekken dan 3500 kWh. In dat geval heb je dus meer panelen nodig.

Aantal benodigde zonnepanelen voor 3500 kWh

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor het opwekken van 3500 kWh kun je gemakkelijk berekenen aan de hand van een formule. Deze formule geeft een eerste inschatting om te achterhalen hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt.

Formule: Benodigd kWh per jaar x 1,1 gedeeld door het vermogen van 1 zonnepaneel in Wattpiek = het benodigd aantal zonnepanelen

Rekenvoorbeeld zonnepanelen

  • Je wilt 3500 kWh aan jaarlijks stroomverbruik compenseren door zonnepanelen
  • De gemiddelde Wattpiek van een zonnepaneel is 350 Wp
  • Aantal zonnepanelen = 3500 kWh x 1,1 = 3850 gedeeld door 350 Wp = 11 zonnepanelen

Let op: De bovenstaande berekening gaat van de meest ideale situatie uit. Dit betekent dat er bijvoorbeeld nauwelijks of geen schaduw op de zonnepanelen valt. Is de ligging van jouw zonnepanelen niet ideaal? Dan zal de opbrengst lager zijn en heb je wellicht meer zonnepanelen nodig.

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
Bereken zelf je zonnepanelen!
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Betaalmethode: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}

Achterhaal jouw jaarlijks stroomverbruik

Voordat je kunt bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het belangrijk om een nauwkeurig beeld te hebben van jouw jaarlijkse stroomverbruik. Je kunt deze informatie vinden op je elektriciteitsrekening, waar het wordt weergegeven in kilowattuur (kWh). Of kan je je meterstanden checken of je slimme meter gebruiken om je jaarlijkse stroomverbruik te achterhalen 

Het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik in Nederland van een driepersoons huishouden bedraagt ongeveer 3500 kWh aan jaarlijks stroomverbruik, maar dit kan variëren op basis van jouw levensstijl, het aantal gezinsleden en de grootte van je huis.

Aantal personen huishoudenGemiddeld jaarlijks stroomverbruik
1 persoon2000 kWh
2 personen2500 kWh
3 personen3500 kWh
4 personen4500 kWh
5 personen5000 kWh

Rekening houden met veranderingen in stroomverbruik

Het is essentieel om rekening te houden met factoren die jouw jaarlijkse stroomverbruik kunnen beïnvloeden. Deze kunnen onder andere zijn:

  • Elektrische auto’s: Als je een elektrische auto bezit of van plan bent er een aan te schaffen, moet je extra energiebudget reserveren voor het opladen ervan. Dit kan jouw stroomverbruik aanzienlijk verhogen.
  • Bewustzijn rond energieverbruik: Als je bewuster omgaat met energie en bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen neemt, kun je jouw jaarlijkse stroomverbruik verminderen.
  • Gezinsuitbreiding of kinderen die het huis verlaten: Veranderingen in jouw gezinssituatie kunnen jouw stroomverbruik beïnvloeden. Het krijgen van kinderen kan het verhogen, terwijl kinderen die het huis verlaten het kunnen verminderen.

Toekomstig stroomverbruik berekenen

Het berekenen van jouw toekomstige stroomverbruik is essentieel, vooral met de groeiende populariteit van elektrische voertuigen. Het verbruik van een elektrische auto is hoofdzakelijk afhankelijk van het aantal gereden kilometers, maar net als bij traditionele verbrandingsmotoren spelen ook het type auto en de uitvoering een rol. Gemiddeld verbruikt een elektrische auto ongeveer 1700 kWh per 10.000 kilometer. Als je overweegt om elektrisch te gaan rijden, is het belangrijk om dit mee te nemen in jouw berekeningen.

Daarnaast zijn er steeds meer andere stroomverbruikers waar je rekening mee moet houden, zoals elektrische kookplaten, hybride warmtepompen en airconditioning in meerdere kamers. Het is belangrijk om al deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van jouw totale stroomverbruik en het aantal benodigde zonnepanelen voor jouw specifieke situatie.

Passen 11 zonnepanelen wel op jouw dak?

Als je wilt compenseren voor het volledige elektriciteitsverbruik van 3500 kWh, heb je ongeveer 11 zonnepanelen nodig. Zonnepanelen kunnen overal geplaatst worden, bijvoorbeeld aan de zijkant van het huis, op de overkapping of in de tuin.

De meest gangbare mogelijkheid is echter het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Als je wilt weten of je 11 zonnepanelen op jouw dak kwijt kunt, kun je het beste een adviseur inschakelen om jouw situatie te beoordelen. De adviseur zal berekenen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen en wat het geschatte rendement hiervan is.

Zelf aan de slag om je jaarlijkse stroomverbruik van 3500 kWh op te vangen?

Als je liever zelf aan de slag gaat, kun je natuurlijk wat rekenwerk doen en een voorlopige schatting maken. Om te kijken of de zonnepanelen op je dak passen deel je de oppervlakte van de zonnepanelen door de oppervlakte van je dak. (Of uiteraard een andere plek als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je carport wilt leggen) Let goed op de specifieke afmetingen zodat je uiteindelijk niet teveel of te weinig zonnepanelen laat aanleggen.

Een offerte voor 11 zonnepanelen en 3500 kWh aanvragen

Zonnepanelenhulp.nl is een onafhankelijke website die altijd op zoek is naar de beste zonnepanelen oplossing voor jouw specifieke situatie. Wanneer je via onze website een offerte aanvraagt, ontvang je geheel vrijblijvend een selectie van 3 tot 5 aanbieders van zonnepanelen in Nederland. Met de offertes kun je de prijs van de zonnepanelen inclusief installatie gemakkelijk vergelijken en gelijk schakelen met één van de bedrijven om jouw zonnepanelen te kopen en te laten installeren.