De beste ligging en oriëntatie van zonnepanelen

De plaatsing van jouw zonnepanelen is van groot belang voor het rendement en de terugverdientijd van de panelen. De beste ligging voor zonnepanelen is gericht naar het zuiden met een azimut van 180 graden en een hellingshoek tussen 20 en 50 procent. Hier bij Zonnepanelenhulp.nl vind je meer informatie waarom de ligging van je zonnepanelen zo belangrijk is en hoe je de beste plek voor jouw zonnepanelen kunt bepalen.

Waarom is de ligging van zonnepanelen belangrijk?

De beste plek voor je zonnepanelen en goede ligging van zonnepanelen is van groot belang voor het rendement en de terugverdientijd van de panelen. De hoeveelheid energie die je panelen opwekken, hangt af van de hoeveelheid zonlicht die ze opvangen. Een slechte plaatsing en/of oriëntatie kan leiden tot een vermindering van het rendement van de zonnepanelen, waardoor de terugverdientijd van jouw investering langer wordt.

De beste plek voor zonnepanelen

Er zijn twee aspecten waarmee je rekening moeten houden bij de plaatsing van zonnepanelen: de azimut (horizontale oriëntatie) en de zenitafstand (hellingshoek).

Azimut: de horizontale oriëntatie

De azimut is de richting waarnaar de zonnepanelen gericht zijn. De zon komt op in het oosten, gaat onder in het westen en staat op zijn hoogste punt in het zuiden. Het is daarom het beste om de zonnepanelen naar het zuiden te richten, zodat ze het meeste zonlicht opvangen wanneer de zon het sterkst is. Als het niet mogelijk is om naar het zuiden te richten, is een richting naar het zuidoosten of zuidwesten ook acceptabel.

Zenitafstand: de hellingshoek

Naast de azimut is ook de hellingshoek van groot belang voor het rendement van de zonnepanelen. De regel is dat de panelen een hellingshoek tussen 20 en 50 graden moeten hebben voor het maximale rendement. In Nederland en België is de optimale hellingshoek 37 graden.

Combineer de juiste azimut en hellingshoek

Door de juiste azimut en hellingshoek te combineren, kies je voor de beste plek voor je zonnepanelen en kun je het maximale rendement behalen. Door de panelen gericht naar het zuiden te plaatsen met een hellingshoek van 37 graden, kunnen jouw zoveel mogelijk zonlicht opvangen.

Slecht georiënteerde zonnepanelen

Slecht georiënteerde zonnepanelen kunnen leiden tot een vermindering van het rendement van de panelen. Het is daarom belangrijk om de juiste ligging voor jouw zonnepanelen te bepalen. Dit kan door de oriëntatie van het dak, de plaatsing van bomen en andere mogelijke obstakels in de omgeving in overweging te nemen.

Hoeveel rendement verlies je met een slechte oriëntatie en ligging?

De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt af van de oriëntatie en ligging van jouw panelen. Afhankelijk van de hellingshoek ziet de opbrengst er zo uit:

  • De opbrengst van een zonnepaneel dat naar het zuiden is gericht: 80-100%
  • De opbrengst van een zonnepaneel dat naar het zuidwesten of zuidoosten is gericht: 70-90%
  • De opbrengst van een zonnepaneel dat naar het oosten of westen is gericht: 50-90%

De invloed van schaduw op het rendement van jouw zonnepanelen

Schaduw op je zonnepanelen kan ontstaan door bomen, schoorstenen, hoge gebouwen of elektriciteitspalen in de omgeving van jouw woning. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat er minder zonlicht op jouw zonnepaneel valt, waardoor het rendement afneemt.

De schaduwfactor verminderen

Om verlies door een schaduwfactor tegen te gaan kun je diodes in jouw zonnepanelen laten inbouwen. Diodes zorgen ervoor dat de stroom alleen in één richting kan stromen. Deze diodes kunnen worden gebruikt als blocking diodes of bypass diodes. Blocking diodes voorkomen terugloopstroom, terwijl bypass diodes het schaduweffect tegengaan. Hierdoor wordt het rendement van jouw zonnepanelen verhoogd en wordt de levensduur van de panelen verlengd.

Schakel altijd een professional in om de juiste ligging en oriëntatie te bepalen

Om het maximale rendement uit jouw zonnepanelen te halen, is het aan te raden om altijd een professioneel bedrijf de oriëntatie en ligging van jouw panelen te laten bepalen. Een professioneel bedrijf heeft de kennis en ervaring om rekening te houden met factoren zoals de schaduwfactor en de optimale hellingshoek. Zo kun jij er zeker van zijn dat jouw panelen op de juiste manier zijn georiënteerd en geplaatst en je kunt profiteren van het maximale rendement.