BTW-verlaging op zonnepanelen voor woningen nu eindelijk een feit

Er is goed nieuws voor woningen die zonnepanelen overwegen: vanaf 1 januari 2023 zullen zij geen BTW meer hoeven te betalen op deze aanschaf. Dit nultarief is nu eindelijk officieel bevestigd nadat zowel de Tweede als de Eerste Kamer het Belastingplan 2023 hebben goedgekeurd. Het nultarief is alleen van toepassing op zonnepanelen die op of bij een woning worden geïnstalleerd, dit omvat bijvoorbeeld ook garages, schuren, overkappingen en tuinen.

Pvt-panelen blijven helaas onder BTW-plicht

Tijdens de behandeling van het Belastingplan 2023 in de Eerste Kamer diende Niko Koffeman, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, een motie in waarbij de regering verzocht werd om te onderzoeken of ook pvt-panelen, die zowel zonnestroom als zonnewarmte opwekken, ook vrijgesteld kunnen worden van BTW. Helaas kon deze motie geen meerderheid vinden en zullen pvt-panelen dus nog steeds BTW bevatten.

Installateur moet aantonen dat zonnepanelen op of bij woning zijn geïnstalleerd

Om in aanmerking te komen voor het BTW-nultarief, zal de installateur of leverancier van de zonnepanelen moeten kunnen aantonen dat de panelen op of bij een woning zijn geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een screenshot van het adres in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen van het Kadaster. Het is belangrijk dat de installateur dit bewijs goed bewaart, samen met de lopende administratie. Mocht de Belastingdienst een controle uitvoeren, dan kan het nodig zijn om deze informatie aan te leveren.

Waarom is de BTW-verlaging zo belangrijk?

De verlaging van de BTW op zonnepanelen is voor veel mensen een welkome korting, vooral omdat zonnepanelen nog steeds niet goedkoop zijn. Het is echter niet alleen goed voor de portemonnee van de consument, maar ook voor het milieu. Steeds meer mensen willen overstappen op duurzame energiebronnen, maar hiervoor zijn vaak hoge investeringen nodig. Door de BTW-verlaging zullen mensen misschien sneller de stap durven maken om zonnepanelen te laten installeren, wat weer bijdraagt aan de doelstelling om steeds meer duurzame energie op te wekken. Het is echter wel belangrijk om te vermelden dat het BTW-nultarief alleen geldt voor zonnepanelen die op of bij een woning worden geïnstalleerd. Dit betekent dat bedrijven en organisaties die zonnepanelen willen aanschaffen, nog steeds het volledige BTW-tarief zullen moeten betalen. Desalniettemin is de BTW-verlaging voor woningen een stap in de goede richting en hopelijk zal dit leiden tot een grotere adoptie van duurzame energie.

Testimonials

Dankzij jullie professionele hulp hebben wij onze zonnepanelen nu optimaal geplaatst op ons dak. We zijn heel erg tevreden over het eindresultaat en kunnen nu echt gaan genieten van de opgewekte energie! Zeker een aanrader!

Ik ben heel erg tevreden over Zonnepanelenhulp.nl! Ik wist niet goed wat ik moest doen met mijn zonnepanelen en ben toen op deze website terechtgekomen. Hier vond ik heel veel goede informatie en tips.

Zonnepanelenhulp.nl is een fantastische bron van informatie over zonnepanelen. Ze hebben een zeer uitgebreide website met veel goed geschreven artikelen over het onderwerp. Ik kan ze van harte aanbevelen!"