Waarom gebruiken we thuisbatterijen nog niet massaal?

In deze tijden van extreem hoge energiekosten klinkt een thuisbatterij als de perfecte oplossing en diverse mensen zijn er inmiddels groot fan van. Zelfs bij Ikea kun je al een thuisbatterij kopen. Maar waarom worden ze dan nog niet massaal gebruikt?

Steeds meer mensen gaan eigen energie opwekken met zonnepanelen. Als die zonnepanelen meer energie opbrengen dan je op dat moment nodig hebt, kun je die energie tegen een kleine vergoeding terugleveren aan de energiemaatschappij. Met een thuisbatterij kun je echter al die teveel een opgewekte energie zelf opslaan en kun je het weer gebruiken op het moment dat je het nodig hebt, zonder dat je direct weer dure energie van de energiemaatschappij moet kopen. Er worden wel mondjesmaat thuisbatterijen aangeschaft, maar dat loopt nog geen storm. Waarom eigenlijk niet?

Thuisbatterijen zijn duur

De grote energiemaatschappijen zoals Eneco, Essent en Vattenfall bieden geen thuisbatterijen aan, omdat er vrijwel geen vraag naar is. De reden is eigenlijk heel simpel. Thuisbatterijen zijn namelijk duur en daarom niet altijd interessant voor de gewone consument. Thuisbatterijen kosten namelijk ergens tussen de €3.750 en €6.000 exclusief BTW. Tel daarbij op dat je in een thuisbatterij nog maar heel weinig stroom kunt opslaan. Je kunt er namelijk hooguit voor een paar dagen stroom in opslaan. Dus de stroom die je in de zomer opwekt kun je niet pas in de winter gebruiken. Je betaalt dus veel geld voor iets waarmee je slechts voor een paar dagen stroom kunt opslaan.

Salderingsregeling

In België worden de thuisbatterijen veel meer verkocht. Dat komt omdat er in België subsidie op deze batterijen zit en in Nederland niet. Daar komt bij dat er in Nederland ook nog een zogeheten salderingsregeling is. De salderingsregeling betekent dat als je als consument met je zonnepanelen meer elektriciteit opwekt dan je op dat moment gebruikt, dan kun je dat teveel terugleveren aan het elektriciteitsnet. Je wordt dus een soort elektriciteitsleverancier. Als je op een later moment weer meer stroom verbruikt dan je op dat moment opwekt, bijvoorbeeld ‘s avonds, dan krijg je die stroom weer gratis van het elektriciteitsnet. Indien je over een vol jaar gerekend meer stroom hebt geleverd aan het net dan je hebt verbruikt van het net, dan krijg je een kleine vergoeding. Heb je meer van het net gehaald dan dat je hebt geleverd, dan moet je dat bij betalen. Een thuisbatterij heeft dus eigenlijk geen enkele zin zolang die salderingsregeling bestaat.

Afschaffen salderingsregeling

Als deze salderingsregeling wordt afgeschaft, dan wordt het weer een heel ander verhaal. Eigenaren van zonnepanelen zullen als de zon flink schijnt altijd meer elektriciteit opbrengen dan ze verbruiken en dus vooral terugleveren aan het net. Omdat er heel veel zonnepanelen zijn en er steeds meer bijkomen, is er een grote prijsdruk en is die stroom dan eigenlijk niet zo veel waard. Als het ‘s avonds donker is, leveren de zonnepanelen geen stroom en zul je dus de stroom weer van het net trekken. Dan is die stroom juist weer duur. Door die stroom die je overdag te veel opbrengt in een batterij te stoppen, kun je die ‘s avonds weer gebruiken.

Belastingen

Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, kun je zelfs belasting ontlopen met een thuisbatterij. Voor de stroom die je via de salderingsregeling weer terughaalt van het net, betaal je namelijk geen belasting. Echter als dat niet meer mogelijk is, moet je de elektriciteit kopen tegen de dan geldende marktprijs en daarover moet je belasting betalen. Heb je een thuisbatterij, dan haal je geen stroom van het net en hoef je dus ook geen belasting daarover te betalen. In Nederland wordt echter de belasting op stroom volgend jaar verlaagd, waardoor de thuisbatterij nog minder aantrekkelijk wordt, omdat je dus minder op deze belasting kunt besparen.

Uitstel afbouw salderingsregeling?

Ook in Nederland zijn er plannen om de salderingsregeling af te schaffen. Dat zou dan betekenen dat deze vanaf 2023 zou worden afgebouwd, om in 2030 helemaal niet meer te bestaan. De kans is dus groot dat thuisbatterijen daardoor steeds aantrekkelijker gaan worden, maar of dat daadwerkelijk zo is, hangt af van de elektriciteitsprijzen die op dat moment gelden, maar ook van de hoogte van de belasting op elektriciteit en wat zo’n thuisbatterij op dat moment kost. Zoals het er nu naar uitziet zal het afbouwen van de salderingsregeling echter worden uitgesteld.

Testimonials

Dankzij jullie professionele hulp hebben wij onze zonnepanelen nu optimaal geplaatst op ons dak. We zijn heel erg tevreden over het eindresultaat en kunnen nu echt gaan genieten van de opgewekte energie! Zeker een aanrader!

Ik ben heel erg tevreden over Zonnepanelenhulp.nl! Ik wist niet goed wat ik moest doen met mijn zonnepanelen en ben toen op deze website terechtgekomen. Hier vond ik heel veel goede informatie en tips.

Zonnepanelenhulp.nl is een fantastische bron van informatie over zonnepanelen. Ze hebben een zeer uitgebreide website met veel goed geschreven artikelen over het onderwerp. Ik kan ze van harte aanbevelen!"