Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om energie op te wekken en op lange termijn geld te besparen op je energierekening. Maar om het maximale uit je zonnepanelen te halen, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. In dit artikel lees je waarom het onderhouden van zonnepanelen zo belangrijk is, hoe vaak je ze moet onderhouden, welke onderhoudstaken er zijn, hoe je ze zelf kunt onderhouden, wanneer professioneel onderhoud nodig is en wat de kosten daarvan zijn. Ook geven we tips voor het opstellen van een onderhoudsplan voor je zonnepanelen.

Waarom is het onderhouden van zonnepanelen zo belangrijk?

Zonnepanelen zijn een investering voor de lange termijn en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zo efficiënt mogelijk blijven werken. Als je ze goed onderhoudt, zullen ze langer meegaan en het maximale rendement behalen. Daarnaast kan slecht onderhoud ervoor zorgen dat de panelen minder efficiënt worden, wat kan leiden tot lagere energieopbrengsten en hogere energierekeningen.

Hoe vaak moet je je zonnepanelen onderhouden?

Het is aan te raden om je zonnepanelen minstens één keer per jaar te onderhouden. Dit kan je het beste doen voor het begin van het nieuwe jaar, zodat je zeker weet dat alles in orde is voordat de zonnigere maanden aanbreken. Als je in een gebied woont met veel vuil of stof, kan het nodig zijn om je zonnepanelen vaker te onderhouden.

Belangrijke onderhoudstaken voor zonnepanelen

Er zijn een aantal belangrijke onderhoudstaken die je kunt uitvoeren om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen in topconditie blijven. Dit zijn de belangrijkste:

 • Reinigen van de zonnepanelen: Dit is misschien wel de belangrijkste onderhoudstaak voor zonnepanelen. Als de panelen vuil zijn, kunnen ze minder zonlicht opvangen en daardoor minder efficiënt werken. Het is aan te raden om de panelen minstens twee keer per jaar te reinigen, bijvoorbeeld in het voorjaar en het najaar. Gebruik hiervoor lauw water en een zachte, niet-krasbare borstel of microvezel doek. Zorg ervoor dat je de panelen niet beschadigt tijdens het reinigen en vermijd het gebruik van harde borstels of chemische reinigingsmiddelen. Als je in een gebied woont met veel vuil of stof, kan het nodig zijn om de panelen vaker te reinigen.
 • Controleren van de verbindingen: Controleer regelmatig of de verbindingen van de zonnepanelen stevig zijn aangesloten. Als deze los zijn, kan dit leiden tot een lagere energieopbrengst.
 • Controleren van de omvormer: De omvormer is het apparaat dat de stroom van de zonnepanelen omzet naar bruikbare stroom voor je huishouden. Controleer regelmatig of de omvormer goed werkt en of er geen foutmeldingen zijn. Als de omvormer defect is, kan dit leiden tot een lagere energieopbrengst.
 • Controleren van de bevestigingsbeugels: De bevestigingsbeugels houden de zonnepanelen op hun plaats. Controleer regelmatig of de beugels stevig zijn vastgezet en of er geen roest of beschadigingen zijn. Als de beugels los zijn of beschadigd zijn, kan dit leiden tot een lagere energieopbrengst of zelfs tot beschadiging van de panelen.

Zelf je zonnepanelen onderhouden: een stap-voor-stap gids

Het onderhouden van je zonnepanelen is een klus die je zelf kunt doen, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Volg de onderstaande stappen om je zonnepanelen goed te onderhouden:

 1. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen hebt, zoals een zachte borstel of microvezel doek, lauw water en eventueel een ladder om bij de bovenste rij panelen te komen.
 2. Zet de stroom van de zonnepanelen uit voordat je begint met het onderhoud. Dit is belangrijk om elektrische schokken te voorkomen.
 3. Maak de panelen voorzichtig schoon met lauw water en een zachte borstel of doek. Vermijd het gebruik van harde borstels of chemische reinigingsmiddelen om de panelen te beschadigen.
 4. Controleer de verbindingen van de zonnepanelen en zet ze eventueel opnieuw vast als ze los zijn.
 5. Controleer de omvormer en kijk of er geen foutmeldingen zijn. Als de omvormer defect is, neem dan contact op met een professioneel om het te laten repareren.
 6. Controleer de bevestigingsbeugels van de zonnepanelen en vervang ze indien nodig als ze beschadigd of verroest zijn.
 7. Zet de stroom van de zonnepanelen weer aan als je klaar bent met het onderhoud.

Wanneer is professioneel onderhoud nodig voor zonnepanelen?

Hoewel je de meeste onderhoudstaken zelf kunt uitvoeren, kan het soms nodig zijn om professioneel onderhoud te laten uitvoeren. Dit is vooral het geval als je zonnepanelen ouder zijn of als er problemen zijn waar je niet zelf aan kunt werken. Bijvoorbeeld:

 • Als de panelen beschadigd zijn: Als je zonnepanelen beschadigd zijn, kan het nodig zijn om ze te laten repareren door een professioneel. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als de panelen gebroken zijn of als er krassen op zitten.
 • Als de panelen minder efficiënt worden: Als je merkt dat de energieopbrengst van je zonnepanelen afneemt, kan dit wijzen op een probleem met de panelen zelf. In dit geval kan het nodig zijn om professioneel onderhoud te laten uitvoeren om te kijken wat het probleem is en hoe het op te lossen.
 • Als je niet zeker weet wat het probleem is: Als je niet zeker weet wat het probleem is met je zonnepanelen, is het verstandig om professioneel onderhoud te laten uitvoeren. Een professioneel kan nauwkeurig diagnose stellen en het probleem snel op lossen.
 • Verhoog het rendement van je zonnepanelen met goed onderhoud

Door je zonnepanelen goed te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat ze zo efficiënt mogelijk blijven werken. Dit zorgt ervoor dat je zonnepanelen het maximale rendement behalen, wat kan leiden tot lagere energierekeningen en meer besparingen op de lange termijn.

Wat gebeurt er als je je zonnepanelen niet goed onderhoudt?

Als je je zonnepanelen niet goed onderhoudt, kan dit leiden tot een aantal problemen. Dit zijn enkele van de mogelijke gevolgen van slecht onderhoud:

 • Lagere energieopbrengst: Als de panelen vuil zijn of als de verbindingen los zijn, kan dit leiden tot een lagere energieopbrengst. Dit betekent dat je zonnepanelen minder stroom opwekken en dat je dus minder geld bespaart op je energierekening.
 • Verkorting van de levensduur van de panelen: Als je je zonnepanelen niet goed onderhoudt, kan dit leiden tot beschadiging van de panelen. Dit kan de levensduur van de panelen verkorten en uiteindelijk tot hogere kosten leiden voor vervanging.
 • Hogere energierekening: Als je zonnepanelen minder efficiënt werken door slecht onderhoud, kan dit leiden tot hogere energierekeningen. Dit betekent dat je uiteindelijk meer geld betaalt voor energie dan je had moeten doen als je de panelen goed had onderhouden.

Profiteer van professioneel onderhoud voor je zonnepanelen

Als je je zonnepanelen professioneel laat onderhouden, kun je profiteren van een aantal voordelen. Dit zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Nauwkeurige diagnose: Een professioneel kan nauwkeurig diagnose stellen als er problemen zijn met je zonnepanelen. Dit kan helpen om het probleem snel op te lossen en ervoor te zorgen dat je zonnepanelen weer efficiënt werken.
 • Effectief problemen oplossen: Een professioneel kan problemen met je zonnepanelen vaak efficiënter oplossen dan als je het zelf doet. Dit betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan het oplossen van problemen en dat je sneller weer kunt profiteren van een hoge energieopbrengst.
 • Gegarandeerde kwaliteit: Als je professioneel onderhoud laat uitvoeren, kun je rekenen op gegarandeerde kwaliteit. Dit betekent dat je zeker weet dat de problemen met je zonnepanelen op een professionele manier worden opgelost.

Wat zijn de kosten van professioneel onderhoud voor zonnepanelen?

De kosten van professioneel onderhoud voor zonnepanelen kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van het werk en de locatie van je zonnepanelen. In het algemeen kun je rekenen op kosten tussen de €50 en €100 per uur voor professioneel onderhoud. Dit betekent dat de kosten voor professioneel onderhoud afhankelijk zijn van hoeveel tijd het kost om het werk uit te voeren. Als je bijvoorbeeld alleen de verbindingen wilt laten controleren, zullen de kosten lager zijn dan als je de hele installatie wilt laten nakijken. Het is daarom aan te raden om vooraf een offerte aan te vragen zodat je weet wat je kunt verwachten.

Een onderhoudsplan voor je zonnepanelen: hoe doe je dat?

Het opstellen van een onderhoudsplan voor je zonnepanelen kan helpen om ervoor te zorgen dat je ze regelmatig onderhoudt en dat je niet vergeet om belangrijke onderhoudstaken uit te voeren. Volg de onderstaande stappen om een onderhoudsplan op te stellen:

 1. Maak een lijst van alle onderhoudstaken die je wilt uitvoeren, zoals het reinigen van de panelen, het controleren van de verbindingen en het controleren van de omvormer.
 2. Bepaal hoe vaak je de onderhoudstaken wilt uitvoeren. Bijvoorbeeld, wil je de panelen twee keer per jaar reinigen en de verbindingen en omvormer eenmaal per jaar controleren?
 3. Maak een planning voor wanneer je de onderhoudstaken wilt uitvoeren. Bijvoorbeeld, wil je de panelen in het voorjaar en het najaar reinigen en de verbindingen en omvormer in het najaar controleren?
 4. Zet de onderhoudstaken in je agenda of maak een herinnering op je telefoon zodat je niet vergeet om ze uit te voeren.
 5. Voer de onderhoudstaken op het afgesproken moment uit. Als je professioneel onderhoud wilt laten uitvoeren, neem dan tijdig contact op met een professioneel om een afspraak te maken.

Door je zonnepanelen regelmatig te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat ze zo efficiënt mogelijk blijven werken en dat je zo veel mogelijk geld bespaart op je energierekening. Het opstellen van een onderhoudsplan kan helpen om ervoor te zorgen dat je niets vergeet en dat je alle belangrijke onderhoudstaken op tijd uitvoert. Als je professioneel onderhoud wilt laten uitvoeren, is het verstandig om vooraf een offerte aan te vragen om te weten wat je kunt verwachten qua kosten. Zo kun je zorgen dat je zonnepanelen in topconditie blijven en kun je zo lang mogelijk profiteren van de voordelen van zonnepanelen.