Iedereen die in het bezit is van zonnepanelen of die zonnepanelen in de toekomst graag wil laten plaatsen, zit ongetwijfeld met de volgende vragen: Wat leveren mijn zonnepanelen op? Hoeveel groene stroom kunnen ze produceren? Wat is de opbrengst per dag, per week, per maand en per jaar? En van wat hangt de opbrengst van mijn zonnepanelen allemaal af?
Het zijn allemaal vragen die wij begrijpen en daarom heeft Zonnepanelenhulp.nl al deze vragen hier voor jou beantwoord!
Hoe bereken je de opbrengst van jouw zonnepanelen?
Om de opbrengst van jouw zonnepanelen te kunnen berekenen, heb je 2 verschillende elementen nodig. Namelijk de benutte capaciteit en het totale vermogen van je zonnepanelen.
- De benutte capaciteit van je zonnepanelen: uiteraard zijn je zonnepanelen niet in staat om op elk moment van de dag evenveel elektriciteit op te wekken. Gemiddeld genomen benutten zonnepanelen ongeveer 90% van hun capaciteit. Dit wil dus zeggen dat je ongeveer per 1 Wattpiek (Wp) aan vermogen 0,9 kWh aan elektriciteit ontwikkelt. Houd er wel rekening mee dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn. De ene is namelijk in staat meer vermogen te benutten dan de andere. Ook spelen een aantal invloedsfactoren een grote rol. Zo zijn de oriëntatie, kwaliteit en hellingshoek van je zonnepanelen allemaal van belang.
- Het totale vermogen van je panelen: wil je berekenen hoeveel jouw zonnepanelen kunnen opbrengen in de meest gunstige omstandigheden? Bekijk dan de onderstaande formule inclusief een voorbeeld. Zo kan je voor de aankoop van zonnepanelen exact bepalen hoeveel zonnepanelen je moet overwegen om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken.
De formule om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen is als volgt:
Het maximaal vermogen van een zonnepaneel in Wattpiek (Wp) x 0,9* x het aantal zonnepanelen = de verwachte jaaropbrengst van je zonnepanelen in kWh
*De factor 0,9 is een goed gemiddelde voor het opbrengstpercentage van 90% in Nederland. Afhankelijk van locatie en omgevingsomstandigheden kan dit hoger of lager uitvallen
Voorbeeld van de berekening
Ben jij van plan om 10 zonnepanelen met een Wattpiek (Wp) van 350 aan te schaffen? Dan is je verwachte opbrengst als volgt: 350 Wp x 0,9 opbrengstpercentage x 10 zonnepanelen= 3150 kWh
Opbrengst zonnepanelen per jaar berekenen
Uitgaande van van 10 zonnepanelen met een Wattpiek (Wp) van 350 kun je de opbrengst van je zonnepanelen als volgt berekenen:
- 350 Wp x 0,9 x 10 = 3150 kWh
Opbrengst zonnepanelen per maand berekenen
Uitgaande van van 10 zonnepanelen met een Wattpiek (Wp) van 350 kun je de opbrengst van je zonnepanelen als volgt berekenen:
- 350 Wp x 0,9 x 10 = 3150 kWh / 12 = 262,5 kWh per maand
Opbrengst zonnepanelen per week berekenen
Uitgaande van van 10 zonnepanelen met een Wattpiek (Wp) van 350 kun je de opbrengst van je zonnepanelen als volgt berekenen:
- 350 Wp x 0,9 x 10 = 3150 kWh / 52 = 60,57 kWh per week
Opbrengst zonnepanelen per dag berekenen
Uitgaande van van 10 zonnepanelen met een Wattpiek (Wp) van 350 kun je de opbrengst van je zonnepanelen als volgt berekenen:
- 350 Wp x 0,9 x 10 = 3150 kWh / 365 = 8,63 kWh per dag
Welke factoren kunnen de opbrengst van jouw zonnepanelen beïnvloeden?
De opbrengst die je zonnepanelen kunnen leveren hangt grotendeels af van hun rendement. Hiermee bedoelen we: hoeveel kWh kunnen je zonnepanelen aan piekvermogen opwekken? Het gemiddelde opbrengstpercentage ligt in Nederland op ongeveer een benutte capaciteit van 90%. Verder hangt het rendement en de uiteindelijke opbrengst van je zonnepanelen grotendeels af van onderstaande factoren:
De hoeveelheid zon die op jouw zonnepanelen schijnt
In Nederland hebben we niet het voordeel dat de zon altijd volop schijnt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld meer zuidelijke landen zoals Portugal en Spanje. Logischerwijs zal de opbrengst van zonnepanelen daar een stuk hoger liggen. Toch hebben we de afgelopen jaren steeds meer zonuren in Nederland waardoor het investeren in zonnepanelen zeker loont!
De oriëntatie en hellingshoek van de panelen op je dak
Wanneer zonnepanelen op een dak liggen met een hellingsgraad van 35 graden, brengen ze het meeste op. In feite zijn zonnepanelen op een plat daken het interessantste voor zonnepanelen, omdat je bij zulke daken de hellingsgraad van de zonnepanelen zelf kunt bepalen. De oriëntatie speelt ook een belangrijke rol aangezien zonnepanelen die richting het zuiden gericht zijn het meeste zonlicht kunnen opvangen. Maar ook met een zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie kun je een zeer mooie opbrengst behalen met je panelen.
De hoeveelheid aan schaduw op je dak
De schaduwfactor heeft weinig uitleg nodig. Zijn er in de buurt van jouw huis bomen, andere daken, andere gebouwen of andere objecten die voor schaduw op je panelen zorgen? Dan zal de opbrengst van jouw zonnepanelen helaas lager komen te liggen. Voordat je zonnepanelen gaat kopen is het dus ook goed om een schaduwanalyse van jouw dak te laten doen. Een erkende en gecertificeerde installateur kan dit voor je doen. Zo kunnen je zonnepanelen op de meest voordelige manier gelegd worden waardoor je minder met schaduw te kampen zult krijgen.
Soorten zonnepanelen en de kwaliteit ervan
De opbrengst die je zonnepanelen leveren hangt af van hun kwaliteit en van het soort paneel dat je hebt. Zo kan je kiezen uit bijvoorbeeld glas-glas zonnepanelen, monokristallijne zonnepanelen, amorfe zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen. Bij de aankoop van zonnepanelen moet je rekening houden met heel wat aandachtspunten. Daarom kan je best meerdere offertes aanvragen bij verschillende installateurs van zonnepanelen. Zo kan je de aangeboden kwaliteit en prijzen vergelijken.
De levensduur van je zonnepanelen
Helaas neemt jaarlijks de geleverde opbrengst van je zonnepanelen een beetje af. Echter is het vooral de kwaliteit van je zonnepanelen die bepaalt in welke mate de opbrengst afneemt. Zo zullen zeer kwaliteitsvolle zonnepanelen na een 20 tot 25 jaar nog steeds een rendement van ongeveer 85% kunnen opleveren. Niet slecht toch? Bij panelen met een lagere kwaliteit ligt dat percentage aanzienlijk lager. Het is dus wel duidelijk dat het investeren in kwaliteitsvolle zonnepanelen echt wel de moeite waard is én ook rendeert.
Het onderhoud van je zonnepanelen
Het is aan te raden om je zonnepanelen jaarlijks schoon te laten maken. Indien je zonnepanelen op een plat dak gelegen zijn, kan je ook eventueel zelf je zonnepanelen reinigen. Het reinigen van zonnepanelen is heel belangrijk, aangezien er heel wat stof, vogelpoep (overweeg hiervoor bijvoorbeeld zonnepanelen met vogelwering) en andere vuiligheid op kan terechtkomen. Deze viezigheden kunnen ervoor zorgen dat de opbrengst van je zonnepanelen afneemt, zelfs veel meer dan je zou denken. Het is dus echt nodig om in onderhoud van je panelen te investeren, want wederom: het is echt wel de moeite waard is én het rendeert.
De opbrengst van zonnepanelen in de winter
Tijdens de wintermaanden ligt de opbrengst van je zonnepanelen uiteraard wat lager. Dit geldt ook voor dagen waarop er een dikke bewolking boven het land hangt. Het kan dus zijn dat de opbrengst op zo een dagen dan wat tegenvalt. Gelukkig zijn je panelen ook dan nog steeds in staat om een elektriciteit te produceren. De opbrengst van je zonnepanelen zal in de winter minder zijn, maar dit wordt vaak weer gelijkgetrokken in de lente en in de zomer.
De opbrengst van je zonnepanelen in euro’s berekenen
Benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in euro’s? Ook dat is mogelijk om te berekenen. Je moet enkel weten hoeveel kWh je zonnepanelen produceren. Als je bijvoorbeeld het aantal geproduceerde kWh op een bepaalde dag weet, hoef je dat bedrag enkel simpelweg te vermenigvuldigen met de energieprijs op dat moment. Stel dat jouw zonnepanelen 15 kWh geproduceerd hebben op die bepaalde dag en de energieprijs bedraagt dan 0,30 euro per kWh, dan is de opbrengst van je zonnepanelen op die dag €4,50. En dat bedrag verschilt uiteraard weer per dag en jaargetijde!
Geen tijd om zelf te rekenen? Er zijn heel wat omvormers van zonnepanelen die in een handige applicatie je opbrengst monitoren.