Mensen die momenteel zonnepanelen hebben of overwegen deze in de toekomst te installeren, hebben ongetwijfeld de volgende vragen: Wat is de wekelijkse opbrengst van mijn zonnepanelen? Wat kan ik verwachten qua opbrengst per week? En welke factoren beïnvloeden de opbrengst van mijn zonnepanelen?
Hoe bereken je de opbrengst van jouw zonnepanelen?
Om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, zijn twee componenten noodzakelijk: de benutte capaciteit en het totale vermogen van de zonnepanelen.
- De totale capaciteit van je zonnepanelen: het is duidelijk dat je zonnepanelen gedurende de dag niet continu dezelfde hoeveelheid elektriciteit kunnen opwekken. Over het algemeen benutten zonnepanelen gemiddeld zo’n 90% van hun capaciteit. Dat betekent bijvoorbeeld dat 1 Wattpiek (Wp) aan vermogen ongeveer 0,9 kWh aan elektriciteit genereert. Het is essentieel om op te merken dat niet alle zonnepanelen gelijk zijn; sommige zijn in staat om meer vermogen te produceren dan andere. Diverse factoren, zoals de oriëntatie, kwaliteit en hellingshoek van je zonnepanelen, spelen hierbij een aanzienlijke rol.
- Het maximale vermogen van je zonnepanelen: als je wilt bepalen hoeveel energie je zonnepanelen in ideale omstandigheden maximaal kunnen opwekken, werp dan een blik op de volgende formule, inclusief een verhelderend voorbeeld. Hiermee kun je voorafgaand aan het kopen van zonnepanelen nauwkeurig inschatten hoeveel panelen je zou moeten overwegen om je jaarlijkse energiebehoeften te dekken.
De formule om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen is als volgt:
Het maximaal vermogen van een zonnepaneel in Wattpiek (Wp) x 0,9* x het aantal zonnepanelen = de verwachte jaaropbrengst van je zonnepanelen in kWh
*De factor 0,9 is een goed gemiddelde voor het opbrengstpercentage van 90% in Nederland. Afhankelijk van locatie en omgevingsomstandigheden kan dit hoger of lager uitvallen
Voorbeeld van de berekening
Ben jij van plan om 10 zonnepanelen met een Wattpiek (Wp) van 350 aan te schaffen? Dan is je verwachte opbrengst als volgt: 350 Wp x 0,9 opbrengstpercentage x 10 zonnepanelen= 3150 kWh
Opbrengst zonnepanelen per week berekenen
Uitgaande van van 10 zonnepanelen met een Wattpiek (Wp) van 350 kun je de opbrengst van je zonnepanelen als volgt berekenen:
- 350 Wp x 0,9 x 10 = 3150 kWh / 52 = 60,57 kWh per week
Welke factoren kunnen de opbrengst van jouw zonnepanelen per week beïnvloeden?
De mogelijke opbrengst van je zonnepanelen wordt voornamelijk bepaald door hun doeltreffendheid. Hiermee verwijzen we naar het vermogen in kWh dat je zonnepanelen kunnen opwekken tijdens optimale omstandigheden. In Nederland bedraagt het gemiddelde opbrengstpercentage doorgaans ongeveer 90% van de capaciteit. Bovendien worden het rendement en de uiteindelijke opbrengst van je zonnepanelen aanzienlijk beïnvloed door de volgende factoren:
De hoeveelheid zon die per week op jouw zonnepanelen schijnt
In Nederland hebben we niet het voorrecht van doorlopende zonnige dagen, in tegenstelling tot zuidelijke landen zoals Portugal en Spanje. Hierdoor is het begrijpelijk dat zonnepanelen daar aanzienlijk meer opbrengst hebben. Desondanks hebben we de laatste jaren steeds meer zonuren in Nederland, wat investeren in zonnepanelen zeker lonend maakt!
De oriëntatie en hellingshoek van de panelen op je dak
Zonnepanelen op een dak met een helling van ongeveer 35 graden leveren optimale resultaten op. Eigenlijk zijn zonnepanelen op platte daken bijzonder interessant, omdat je daar zelf de hellingshoek van de panelen kunt bepalen. De oriëntatie van de panelen is eveneens van belang; panelen gericht naar het zuiden vangen namelijk het meeste zonlicht op. Maar zelfs een oriëntatie naar het zuidoosten of zuidwesten kan aanzienlijke opbrengsten opleveren met je zonnepanelen.
De hoeveelheid aan schaduw per week op je dak
De impact van schaduw is logisch. Indien er in de buurt van je woning bomen, andere daken, gebouwen of objecten zijn die schaduw op je panelen werpen, zal de opbrengst van je zonnepanelen helaas afnemen. Daarom is het verstandig om vóór de aanschaf van zonnepanelen een schaduwanalyse van je dak te laten uitvoeren. Dit kan worden gedaan door een erkende en gecertificeerde installateur. Hierdoor kunnen je zonnepanelen optimaal worden gepositioneerd, waardoor schaduwproblemen tot een minimum worden beperkt.
Typen zonnepanelen en de kwaliteit ervan
De opbrengst van je zonnepanelen is afhankelijk van hun kwaliteit en het type paneel dat je kiest. Je hebt onder andere de keuze uit glas-glas zonnepanelen, monokristallijne zonnepanelen, amorfe zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen. Bij het aanschaffen van zonnepanelen zijn er tal van aspecten om in overweging te nemen. Het is daarom aanbevolen om offertes op te vragen bij verschillende zonnepaneelinstallateurs. Zo kun je de aangeboden kwaliteit en prijzen vergelijken.
De levensduur van je zonnepanelen
Helaas neemt de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen geleidelijk af. De mate van afname wordt echter voornamelijk beïnvloed door de kwaliteit van je zonnepanelen. Kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen kunnen na 20 tot 25 jaar nog steeds een rendement van ongeveer 85% behouden, wat buitengewoon indrukwekkend is. Bij panelen van mindere kwaliteit zal dit percentage aanzienlijk lager zijn. Het is dus overduidelijk dat investeren in hoogwaardige zonnepanelen niet alleen loont, maar ook financieel gunstig blijkt te zijn.
Het onderhoud van je zonnepanelen
Het is aan te raden om je zonnepanelen jaarlijks schoon te laten maken. Indien je zonnepanelen op een plat dak liggen, kun je dit onderhoud eventueel zelf uitvoeren. Het reinigen van zonnepanelen is essentieel, omdat ze bedekt kunnen raken met stof, vogelpoep (overweeg zonnepanelen met vogelwering) en ander vuil. Deze vervuiling kan leiden tot een aanzienlijke afname van de opbrengst, meer dan je zou verwachten. Daarom is het de moeite waard om te investeren in het onderhoud van je panelen, aangezien dit de opbrengst aanzienlijk zal bevorderen.
De opbrengst van zonnepanelen in de winter
Gedurende de wintermaanden en op bewolkte dagen is de opbrengst van zonnepanelen uiteraard lager. Dit geldt met name wanneer dikke bewolking het zonlicht blokkeert. Het kan dus voorkomen dat de opbrengst op zulke dagen wat teleurstellend is. Gelukkig kunnen je panelen zelfs dan nog steeds elektriciteit genereren. Hoewel de opbrengst in de winter lager zal zijn, wordt dit vaak gecompenseerd in de lente en de zomer.
De opbrengst van je zonnepanelen in euro’s berekenen
Wil je weten hoeveel euro’s je zonnepanelen opleveren? Ook dat is mogelijk om te berekenen. Je hoeft alleen maar te weten hoeveel kWh je zonnepanelen produceren. Stel dat je bijvoorbeeld weet dat je zonnepanelen op een bepaalde dag 15 kWh hebben opgewekt, en de energieprijs op dat moment is 0,30 euro per kWh, dan bedraagt de opbrengst van je zonnepanelen op die dag €4,50. Natuurlijk zal dit bedrag variëren afhankelijk van de dag en het seizoen.