Het rendement van je zonnepanelen (2023)

Het rendement dat jouw zonnepanelen kunnen behalen is afhankelijk van heel wat factoren. Dit zorgt ervoor dat het een zonnepanelen-installatie op de ene plaats meer kan opbrengen en voor een betere opbrengst zorgt dan dezelfde zonnepanelen-installatie op een andere plaats. Dit zorgt ervoor dat het moeilijk is om het uiteindelijke vermogen en rendement van een zonnepaneel te bepalen. Maar wat is nou precies het rendement van zonnepanelen, hoe bereken je het rendement en wat kun je eraan doen om je rendement te verhogen? Dat lees je hier bij Zonnepanelenhulp.nl.

Wat is het rendement van je zonnepanelen?

Het rendement van een zonnepaneel is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van een zonnepaneel. Het rendement geeft enerzijds aan hoeveel energie een zonnepaneel kan produceren in verhouding tot de energie die erin wordt gestopt. Deze verhouding wordt uitgedrukt in procenten. Anderzijds kan het rendement van zonnepanelen betekenen wat de zonnepanelen je financieel gezien opleveren. Het laatste wordt het meest bedoeld als je over het rendement van zonnepanelen praat.

Het rendement van je zonnepanelen berekenen

Voor veel mensen die zonnepanelen overwegen is het belangrijk om te weten wat het rendement en de opbrengst zal zijn van hun zonnepanelen. Het is hierbij belangrijk om de opbrengst en het rendement van zonnepanelen van elkaar te onderscheiden:

  • De opbrengst van je zonnepanelen betekent hoeveel elektriciteit in kWh je opwekt met je zonnepanelen
  • Het rendement van zonnepanelen betekent hoeveel financieel of technisch rendement je behaald met je zonnepanelen

De formule om het rendement van je zonnepanelen te berekenen is als volgt:

Stroomprijs per kWh x de opbrengst van je zonnepanelen in kWh = het rendement van je zonnepanelen in euro’s.

Bijvoorbeeld

Wekken jouw zonnepanelen totaal 3000 kWh aan elektriciteit op? En is de stroomprijs €0,25 per kWh? Dan is jouw rendement: 3000 kWh x €0,25 = €750

Het is echter wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat omstandigheden kunnen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een duurdere of goedkopere stroomprijs of het feit dat jouw zonnepanelen elk jaar iets minder opbrengst en dus ook rendement opleveren. Ook het weer kan een grote rol spelen. Je kan te maken krijgen met een zeer hete en zonnige zomer, dat is heel positief voor jouw rendement. Maar je kan ook te maken krijgen met een strenge winter, wat dan op zijn beurt weer slecht nieuws is voor het rendement van je zonnepanelen. Deze factoren spelen allemaal mee in de uiteindelijke terugverdientijd van jouw zonnepanelen.  

Het maximale rendement uit je zonnepanelen halen

Het rendement van een zonnepaneel wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de zonnepanelen, de locatie waar de panelen worden geïnstalleerd, de hoeveelheid (zon)licht die het paneel ontvangt en de weersomstandigheden. Al deze en andere onderstaande factoren beïnvloeden het rendement van een zonnepaneel.

Zorg ervoor dat je zonnepanelen op de juiste manier geïnstalleerd worden.

Des te harder de zon schijnt, des te hoger het rendement van je zonnepanelen zal zijn. Vooral tijdens de zomermaanden zal het rendement van je panelen dus heel hoog komen te liggen. De zon is tijdens de wintermaanden een heel stuk minder krachtig. Hierdoor zal de stroomsterkte ook afnemen. Wanneer je zonnepanelen op een correcte en goede manier geïnstalleerd zijn, zal de spanning nagenoeg op hetzelfde niveau blijven. De daling in het ontwikkelde vermogen zal dus minder groot zijn.

Je zonnepanelen moeten op de juiste plaats gemonteerd staan.

Wanneer zonnepanelen op een dak liggen met een hellingsgraad van 35 graden, wekken ze het meeste elektriciteit op. In feite zijn zonnepanelen op een plat dak het interessantste voor zonnepanelen, omdat je bij zulke daken de hellingsgraad van de zonnepanelen zelf kan bepalen. Als de hellingsgraad niet 35 graden is, zal het vermogen van je zonnepanelen afnemen. Toch levert een hellingshoek van 20 tot 60 graden ook nog genoeg rendement op. De oriëntatie speelt ook een belangrijke rol aangezien zonnepanelen die richting het zuiden gericht zijn het meeste zonlicht kunnen opvangen. Maar ook met een zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie behaal je een zeer mooie opbrengst met je panelen.

Zorg voor zo min mogelijk schaduw op je zonnepanelen

De schaduwfactor heeft weinig uitleg nodig. Zijn er in de buurt van jouw huis bomen, andere daken, andere gebouwen of andere objecten die voor schaduw op je panelen zorgen? Dan zal de opbrengst van jouw zonnepanelen helaas lager komen te liggen. Je kan dus best door een erkende installateur een schaduwanalyse van je dak laten maken. Zo kunnen je zonnepanelen op de meest voordelige manier gelegd worden waardoor je minder met schaduw te kampen zult krijgen.

Kijk goed na of de zonnecellen van een goed materiaal gemaakt zijn.

Uiteraard is niet elke zonnecel hetzelfde. Veel merken van zonnepanelen werken met een verschillende soort zonnecel in hun panelen. Ook worden ze vaak van verschillende materialen gemaakt. Elk materiaal voor die zonnecellen heeft dan ook zijn eigen en dus unieke eigenschappen. Zo zijn zonnecellen op basis van monokristallijn silicium heel wat duurder. Maar duurder is uiteraard niet slecht als we het over vermogen en kwaliteit hebben. Polykristallijne zonnecellen zijn daarentegen heel wat goedkoper. Echter kunnen zij minder vermogen leveren, wat dan weer een heel groot nadeel is. In de toekomst zal er nog meer gesproken worden over zonnepanelen op basis van organische polymeren. Deze zijn heel dun en hebben een heel effectieve werking.

Plaats je omvormer vlakbij het systeem van je zonnepanelen.

Voor je zonnepanelen-installatie is de omvormer een zeer belangrijk onderdeel, omdat het de geproduceerde gelijkstroom van je panelen omzet in bruikbare wisselstroom. Dankzij dit apparaat wordt de gelijkstroom dus omgezet in stroom die je kan gebruiken voor al je elektrische toestellen in huis. Des te dichter je centrale omvormer bij je meterkast hangt, des te minder verlies van stroom er optreedt. Als je meterkast bijvoorbeeld in de garage hangt, is het dus aan te raden om ook je omvormer daar in de buurt bij te hangen.

Zorg ervoor dat je zonnepanelen kunnen afkoelen.

In de wintermaanden zal je, tenzij moeder natuur ons verrast, niet te maken krijgen met zonnepanelen die te warm zijn. Maar voor de zomermaanden kan je best wel rekening houden met deze factor, aangezien zonnepanelen een maximaal rendement kunnen leveren bij een temperatuur van 25 graden. Het is daarom belangrijk om tijdens de installatie van je zonnepanelen rekening te houden met de mogelijkheid tot natuurlijke koeling. Hiermee bedoelen we dat je voldoende ruimte moet voorzien waar de wind rondom de panelen kan waaien en zo de oververhitte panelen kan afkoelen. Op een hete zomerdag kunnen je panelen gemakkelijk temperaturen van 65 graden bereiken. Bij zulke temperaturen treedt er een verlies van 20% op. Het is dus uiterst belangrijk dat er voldoende natuurlijke koeling je panelen kan bereiken.

Zorg voor goed onderhoud van je zonnepanelen.

Het is aan te raden om je zonnepanelen jaarlijks schoon te laten maken. Indien je zonnepanelen op een plat dak gelegen zijn, kan je ook eventueel zelf je zonnepanelen reinigen. Het reinigen van zonnepanelen is heel belangrijk, aangezien er heel wat stof, vogelpoep (overweeg hiervoor zonnepanelen met vogelverwering) en andere vuiligheid op kan terechtkomen. Deze viezigheden kunnen ervoor zorgen dat de opbrengst van je zonnepanelen afneemt, zelfs veel meer dan je zou denken. Het is dus echt nodig om in onderhoud voor je zonnepanelen te investeren, want wederom: het is echt wel de moeite waard is én het rendeert.

Zijn er manieren om nog sneller rendement te behalen?

Kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen kunnen maar liefst 25 jaar meegaan. Dat is goed nieuws aangezien je de investering in je zonnepanelen vaak binnen de 6 tot 8 jaar tijd al terugverdient. Het leuke aan zonnepanelen is dat je een beetje je eigen energieleverancier wordt. Tegenwoordig liggen de prijzen van elektriciteit heel erg hoog. Dit is een bepalende factor die er mee voor zorgt dat je je zonnepanelen sneller terugverdiend zal hebben. Ook de financiële hulp, in bijvoorbeeld subsidies voor zonnepanelen van de overheid van de overheid kunnen er voor zorgen dat je terugverdientijd aardig daalt. Hoe snel je ze ook terugverdient, je zal helaas bij de aankoop van zonnepanelen altijd een stevige investering moeten doen.

Leveren zonnepanelen wel genoeg rendement op in ons land?

In zowel Nederland als België brengen zonnepanelen meer dan genoeg op. Ze werken namelijk ook bij bewolkt weer, al zal de opbrengst dan logischerwijs wat lager komen te liggen. Echter is het wel zo dat zonnepanelen in warme en zonnige landen tot maar liefst anderhalf keer meer kunnen opbrengen dan zonnepanelen in Nederland of België. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de wolken die vaak boven ons land komen te hangen. Deze houden helaas een deel van het zonlicht tegen, waardoor er soms slechts een deel van het zonlicht door de panelen opgevangen kan worden.

Hoeveel rendement in kWh moeten mijn zonnepanelen kunnen opleveren?

Gemiddeld genomen verbruikt een Nederlands gezin bestaande uit een 3-persoonshuishouden zo’n 3500 kWh op jaarbasis aan energie. Je kan op de jaarrekeningen van jouw energieleverancier jouw energieverbruik van het afgelopen jaar bekijken. Je moet jezelf dan de volgende vraag stellen: hoeveel % van dat verbruik op jaarbasis moet gedekt worden door mijn zonnepanelen? Als je graag al je jaarlijks verbruik wilt laten dekken door je zonnepanelen, zal je een heel grote investering moeten doen. Daarom kiezen veel mensen om bijvoorbeeld ‘slechts’ de helft van hun jaarlijks energieverbruik te laten dekken door zonnepanelen.