Salderingsregeling voor zonnepanelen

Heb je zonnepanelen in huis? Dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van salderen. Wat is salderen precies? En hoe regel je dit? Bij Zonnepanelenhulp.nl helpen we je graag met al je vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen. We beantwoorden veelgestelde vragen, zodat je precies weet wat er komt kijken bij het salderen van je zonnepanelen. Zo kun je meteen aan de slag en optimaal profiteren van de energie die je zelf opwekt.

Wat is salderen?

Met de aanschaf van zonnepanelen ben je minder afhankelijk van je energieleverancier en wek je (een gedeelte van) jouw eigen stroom op. Een groot deel van de stroom die je opwekt zul je zelf gebruiken binnen je woonsituatie. Toch kan het ook gebeuren dat de zon volop schijnt en jouw zonnepanelen hierdoor meer vermogen opleveren dan jij nodig hebt voor jezelf. Het deel van de opgewekte stroom die je niet gebruikt lever je weer terug aan het elektriciteitsnet. Dit doe je uiteraard niet voor niets! Lever jij opgewekte stroom terug aan jouw energieleverancier? Dan krijg je hiervoor een vergoeding, de teruggeleverde stroom wordt namelijk afgetrokken van de stroom die je hebt afgenomen. Op deze manier worden de teruglevering en de afname tegen elkaar weggestreept. Dit wordt salderen genoemd en is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling.

De salderingsregeling

De salderingsregeling is een gunstige regeling voor huishoudens die energie opwekken met zonnepanelen. Met deze regeling kun je geld besparen door de opgewekte energie te verrekenen met je energierekening. Wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt, betaal je namelijk minder. Zo betaal je minder voor je energie en kun je de opbrengst van je zonnepanelen maximaal benutten. 

Wie komt er in aanmerking voor de salderingsregeling?

Met de salderingsregeling van de Nederlandse overheid kunnen particuliere woningen met een aansluiting tot en met 3 x 80A ervoor zorgen dat zij voor hun teruggeleverde stroom evenveel ontvangen als zij betalen voor de afgenomen stroom. Praktisch alle particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking en de salderingsregeling is door de Nederlandse overheid verlengd tot 2025. Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd met jaarlijks 9%. Dit biedt je op dit moment nog een unieke kans om te profiteren van deze regeling!

De salderingsregeling voor zonnepanelen 2023

Aanvankelijk leek het erop dat de salderingsregeling per 2023 afgebouwd zou worden. Onlangs is besloten dat de afbouw van de salderingsregeling blijft, maar wel wordt verlengd naar 1 januari 2025. Maar hoe ziet de salderingsregeling eruit tot 2025 en vanaf 2025?

De salderingsregeling tot 2025

Met de salderingsregeling kun je tot 2025 in Nederland profiteren van een enorm voordeel. Stel dat je jaarlijks 3500 kWh elektriciteit verbruikt en je zonnepanelen evenveel produceren, dan betaal je aan het einde van het jaar niets voor je gebruikte elektriciteit. Hiermee verkort je de terugverdientijd van je investering in zonnepanelen aanzienlijk en profiteer je van een interessant financieel voordeel.

De salderingsregeling vanaf 2025

Vanaf 2025 zal het salderingspercentage dat je mag gebruiken om je energieverbruik te compenseren elk jaar met 9% afnemen. In 2026 zal dit percentage nog steeds 64% zijn, in 2027 nog maar 55% en zo loopt dit jaarlijks verder af tot het in 2031 helemaal stopt. Zonnepanelenhulp.nl helpt je om voorbereid te zijn op het afschaffen van de salderingsregeling in Nederland, zodat je je energieverbruik op een efficiënte manier kunt compenseren.

Hoe kan ik salderen met mijn zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen of ben je van plan om deze te kopen? En wil je gebruik maken van de salderingsregeling? Dan ben je verplicht om dit te melden aan je netbeheerder. Dit kun je gemakkelijk zelf doen via energieleveren.nl. Als je jezelf hebt aangemeld, dan gaat de netbeheerder kijken of jouw elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen. Is dit niet het geval dan kunnen zij ook voor een kostenloze vervanging zorgen. Verder regelt de netbeheerder ook met je energieleverancier het verwerken van de afrekening voor de stroom die je teruglevert. 

Had je al zonnepanelen, maar heb je deze onlangs uitgebreid? Dan moet je dit wederom melden. Ook moet je in bezit zijn van een gecertificeerde omvormer om te salderen met jouw zonnepanelen.

Zit er een limiet op salderen?

In principe is het mogelijk om oneindig stroom terug te leveren aan het net. Wel mag je niet meer salderen dan dat je zelf gebruikt. Wek je toch meer energie met je zonnepanelen op dan dat je verbruikt? Dan kun je van jouw energieleverancier een terugleververgoeding krijgen. Deze is helaas wel een stuk lager als dat wat je voor je stroom betaalt. Reken ongeveer op zo’n €0,05 per kWh. 

Terugleververgoeding in de toekomst

Met het oog op de toekomst wordt er nu gevraagd om duidelijkheid te geven wat de minimale terugleververgoeding moet zijn. Aannemelijk is dat er een wettelijk minimum van 80% van de marktprijs (excl. belastingen) komt. Echter omdat de stroomprijs sterk kan fluctueren, kan dit ervoor zorgen dat de terugleververgoeding hoger wordt dan de inkoopprijs die de leverancier heeft moeten betalen. Daarom wordt er ook overwogen om een maximum te stellen voor de terugleververgoeding, waarmee ook de leveranciers beschermd worden. 

De mogelijkheden van salderen na 2025

Wat de toekomst brengt, daar kunnen we nu nog weinig over zeggen. Wel is duidelijk dat vanaf 2031 de salderingsregeling verdwijnt. Wel kun je na 2031 nog steeds profiteren van een terugleververgoeding als je meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt. Je ontvangt dan een terugleververgoeding voor de ongesaldeerde stroom je aan het net levert.

Een thuisbatterij om stroom binnenshuis te houden

Het kabinet zal in aanloop naar het afbouwen van de salderingsregeling verder kijken naar de stimulering van thuisbatterijen. Met een thuisbatterij kun je echter al die teveel een opgewekte energie zelf opslaan en kun je het weer gebruiken op het moment dat je het nodig hebt, zonder dat je direct weer dure energie van de energiemaatschappij moet kopen.