Amorf zonnepanelen (dunne film)

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn de bekende mono- en polykristallijn zonnepanelen, maar ook de dunne film of amorf zonnepanelen. De amorf zonnepanelen maken al lange tijd deel uit van het zonnepaneel-assortiment. In sommige situaties zijn amorf zonnepanelen zelfs de ideale keuze. Hier lees je alles over de amorf zonnepanelen, de prijzen, de toepassingen én de voor- en nadelen van deze zonnepanelen. 

Wat zijn amorf zonnepanelen? 

Amorf zonnepanelen zijn net even anders dan de traditionele panelen die je kent. Amorf zonnepanelen bestaan uit dunne lagen van niet-kristallijn materiaal, dat op glas, plastic of metalen sheets is aangebracht. In sommige gevallen maakt men gebruik van speciale glas- of plastic soorten die amorf materiaal kunnen huisvesten. Zoals de naam al aangeeft, is het kristalstructuur van het materiaal niet aanwezig. In plaats daarvan zitten er amorfe (random) patronen in het materiaal. Amorf zonnepanelen zijn over het algemeen een stuk flexibeler dan de traditionele panelen. Dit maakt de toepassingen in sommige gevallen ook makkelijker. Amorf zonnepanelen worden ook wel CIGS-panelen genoemd, dit staat voor Copper, Indium, Gallium, Selenium. Dit zijn de voornaamste materialen die in het productieproces worden gebruikt van de amorf zonnepanelen. 

De kosten en kenmerken van amorf zonnepanelen 

De dunne film zonnepanelen zijn de goedkoopste zonnepanelen die je op dit moment op de markt kunt vinden. Dat komt hoofdzakelijk door twee factoren. Allereerst leveren amorf zonnepanelen een lager rendement op dan de andere opties die je hebt. Een rendement van amorf zonnepanelen ligt gemiddeld rond de 8 procent. Dat is aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld de 16 procent die je krijgt bij monokristallijn zonnepanelen. Daarnaast zijn de amorf zonnepanelen over het algemeen ook kleiner dan de andere panelen. Dit heeft echter niet direct te maken met het rendement, maar is wel een kenmerk van het product. In sommige gevallen kan dit ook groot voordeel zijn, maar dat hangt natuurlijk af van de toepassing waarvoor je de zonnepanelen wilt gebruiken. Een amorf zonnepaneel kost je gemiddeld rond de €400. Dit is inclusief alle randapparatuur, bevestigingsmateriaal en plaatsing. 

De voor- en nadelen van amorf zonnepanelen 

Voor je besluit of amorf zonnepanelen geschikt zijn voor jou, is het verstandig om ook kennis te nemen van de voor- en nadelen van amorf zonnepanelen. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen die je moet weten.

De voordelen van amorf zonnepanelen 

Amorf zonnepanelen hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere zonnepanelen. Zo zijn ze: 

  • Flexibeler: amorf zonnepanelen zijn flexibeler dan de traditionele panelen. Dit betekent dat ze makkelijker op verschillende ondergronden te bevestigen zijn. Denk bijvoorbeeld aan daken met een minder egale ondergrond. 
  • Goedkoper: amorf zonnepanelen zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan de andere panelen. Dit komt hoofdzakelijk door het lagere rendement. 
  • Minder opvallend: amorf zonnepanelen zijn vaak minder opvallend dan de andere panelen. Dit komt omdat ze vaak in een matzwarte kleur worden geleverd. 

De nadelen van amorf zonnepanelen 

De nadelen van amorf zonnepanelen zijn: 

  • Lager rendement: amorf zonnepanelen hebben een lager rendement dan andere types zonnepanelen. Dit komt omdat het materiaal minder efficiënt licht omzet in energie. 
  • Kleiner formaat: amorf zonnepanelen zijn meestal kleiner dan de traditionele panelen. Dit kan betekenen dat je er meer nodig hebt om hetzelfde resultaat te behalen. 

Zijn amorf zonnepanelen iets voor jou? 

Amorf zonnepanelen zijn vooral interessant als je kijkt naar de totale kosten van het systeem. Amorf zonnepanelen zijn namelijk goedkoper in aanschaf, maar leveren wel minder energie op. Als je simpelweg kijkt naar het rendement, zijn andere zonnepanelen dan de amorf zonnepanelen interessanter. Toch zijn amorf zonnepanelen in sommige situaties een goede keuze. Als je bijvoorbeeld een dak hebt met een minder egale ondergrond, kunnen de flexibele amorf zonnepanelen een voordeel zijn. Ook als esthetische redenen belangrijk voor je zijn, kun je beter kiezen voor amorf zonnepanelen. Dit komt doordat ze minder opvallen dan de traditionele panelen. 

Kortom, amorf zonnepanelen zijn niet altijd de beste keuze, maar in sommige situaties kunnen ze wel voordelig zijn. Het is belangrijk om je eigen situatie te kennen en af te wegen of amorf zonnepanelen interessant voor je zijn.

Offertes voor het kopen van amorf zonnepanelen ontvangen?

Zonnepanelen kopen? Kom via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend in contact met betrouwbare zonnepanelen installateurs in de buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief een advies op maat.