Polykristallijne zonnepanelen

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, moet je eerst bepalen of je monokristallijne zonnepanelen of polykristallijn wilt hebben. Beide soorten zonnepanelen hebben voor- en nadelen. In dit artikel lees je alles over polykristallijn zonnepanelen, zodat je een goede keuze kunt maken. 

Wat zijn polykristallijn zonnepanelen? 

Polykristallijn zonnepanelen zijn zonnepanelen die zijn gemaakt van meerdere kristallen. Het proces van het maken van een polykristallijn zonnepaneel is anders dan bij een monokristallijn paneel. Bij het maken van een monokristallijn paneel wordt het silicium eerst gesmolten en vervolgens in een vorm gegoten. Wanneer het silicium is afgekoeld, ontstaan er kristallen. Bij het maken van een polykristallijn paneel wordt het silicium niet eerst gesmolten, maar wordt het in een vorm gegoten en vervolgens snel afgekoeld. Hierdoor ontstaan er meerdere kristallen. 

De werking van polykristallijne zonnepanelen

De werking van polykristallijne zonnepanelen berust op het fotovoltaïsche effect. Wanneer fotonen, afkomstig van zonlicht, op het oppervlak van het zonnepaneel vallen, worden elektronen in het siliciummateriaal geëxciteerd. Deze geëxciteerde elektronen kunnen vervolgens worden opgevangen en gebruikt als elektrische stroom. Omdat polykristallijne zonnepanelen uit meerdere kristallen bestaan, kunnen ze fotonen efficiënter opvangen vanuit verschillende hoeken van het zonlicht.

De kosten en kenmerken van polykristallijn zonnepanelen 

Polykristallijn zonnepanelen zijn meestal iets goedkoper dan monokristallijn zonnepanelen. Dit komt omdat het proces van het maken van een polykristallijn paneel sneller kan verlopen. Het rendement van een polykristallijn zonnepaneel is echter wel minder. Dit betekent dat je meer panelen nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken. Hierdoor kunnen polykristallijn uiteindelijk meer geld kosten. 

De voor- en nadelen van polykristallijn zonnepanelen 

Elk soort zonnepaneel heeft voor- en nadelen. Hieronder lees je de voor- en nadelen van polykristallijn zonnepanelen. 

De voordelen van polykristallijn zonnepanelen 

De belangrijkste voordelen van polykristallijn zonnepanelen zijn:

  1. Kosteneffectiviteit: Een van de belangrijkste voordelen van polykristallijne zonnepanelen is hun lagere productiekosten in vergelijking met enkelkristallijne panelen. Het productieproces van polykristallijne panelen is eenvoudiger en resulteert in minder afval van het gebruikte siliciummateriaal.
  2. Brede acceptatie: Polykristallijne zonnepanelen hebben een brede acceptatie in de markt vanwege hun redelijke efficiëntie en betaalbaarheid. Ze zijn een populaire keuze voor residentiële en commerciële installaties.
  3. Robuustheid: Deze zonnepanelen zijn robuust en hebben een goede weerstand tegen temperatuurschommelingen en omgevingsfactoren, waardoor ze geschikt zijn voor diverse klimaatomstandigheden

De nadelen van polykristallijn zonnepanelen 

De nadelen van polykristallijn zonnepanelen zijn:

  1. Minder efficiënt: Over het algemeen hebben polykristallijne zonnepanelen een lager rendement in vergelijking met andere zonnepanelen. Dit komt doordat de grenzen tussen de verschillende kristallen de beweging van elektronen kunnen belemmeren.
  2. Minder aantrekkelijk: Vanwege de verscheidenheid aan kristallen kunnen polykristallijne panelen er minder mooi uitzien dan andere zonnepanelen, wat soms voor een minder mooi uiterlijk van je huis.

Zijn polykristallijne zonnepanelen iets voor jou? 

Of polykristallijne zonnepanelen iets voor jou zijn, hangt af van jouw wensen. Wil je het rendement zo hoog mogelijk? Dan is monokristallijn waarschijnlijk beter voor je. Wil je het zo goedkoop mogelijk houden en maakt het voor jou niet uit hoeveel panelen je hebt? Dan is polykristallijn misschien wel iets voor jou. Het is belangrijk dat je je wensen goed uitzoekt voordat je een keuze maakt.

Offertes voor het kopen van zonnepanelen ontvangen?

Zonnepanelen kopen? Kom via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend in contact met betrouwbare zonnepanelen installateurs in de buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief een advies op maat.