Subsidie voor zonnepanelen (2023)

Zonnepanelen hebben de laatste jaren een mooie groei doorgemaakt qua levensduur en daling van de aanschafkosten. Hierdoor is het voor veel consumenten en bedrijven interessant om te investeren in zonnepanelen. Om dit rendabeler te maken, zijn er verschillende subsidies beschikbaar in Nederland. Hierbij kun je bijvoorbeeld de aanschafkosten reduceren of een lening aanvragen voor jouw aanschaf van zonnepanelen. Ben je benieuwd welke financiële voordelen er nog meer te behalen zijn? Hier vind je alles wat je moet weten over de subsidies voor zonnepanelen in Nederland.

Subsidies voor zonnepanelen in Nederland

Met de stijgende populariteit en de technologische vooruitgang van zonnepanelen is het eenvoudiger dan ooit om zonne-energie voor jouw energievoorziening te gebruiken. Je kunt een aanzienlijke kostenbesparing behalen door de installatie van zonnepanelen, wat gezien de duurzaamheid én de lange termijn investering in de toekomst een uitstekende optie is. Daarnaast zijn er in Nederland vele zonnepanelen subsidies beschikbaar in 2023 waar zowel particulieren als bedrijven van kunnen profiteren.

Nieuwe regelgeving vanaf 2023

De Nederlandse regering heeft per1 januari 2023 besloten de BTW op zonnepanelen af te schaffen (BTW-nultarief). Dit maakt uitdrukkelijk deel uit van het Belastingplan 2023.

Subsidie 1: de salderingsregeling

Met de salderingsregeling profiteren particulieren en bedrijven van de extra elektriciteit die door zonnepanelen geproduceerd wordt. Door stroom terug te leveren aan het net, krijg je precies hetzelfde bedrag terug als wat je voor de teruggenomen stroom betaalt. Dit is een voordelige manier om de kosten van het plaatsen van zonnepanelen op de lange termijn terug te verdienen. Wees er wel van bewust dat de Nederlandse overheid de salderingsregeling afbouwt tot 2025. Door vroegtijdig gebruik te maken van deze regeling, kun je optimaal profiteren van de voordelen die de vergoeding van deze energieopwekking biedt.

De salderingsregeling tot 2025

Tot 2025 krijg je met de salderingsregeling evenveel voor je teruggeleverde stroom, als dat je betaalt voor de stroom die je van het elektriciteitsnet haalt. Verbruik je jaarlijks 3000 kWh aan stroom? En produceren je zonnepanelen ook 3000 kWh? Dan betaal je aan het einde van het jaar niks voor je gebruikte elektriciteit. Hiermee kun je dus tot 2025 de terugverdientijd van je zonnepanelen aanzienlijk verminderen.

De salderingsregeling vanaf 2025

Vanaf 2025 daalt het percentage dat je mag salderen ter compensatie tot 64%, daarna vermindert vanaf 2026 het percentage elk jaar met 9%. In 2026 is het salderingspercentage nog steeds 64%, in 2027 nog 55% en dit loopt zo jaarlijks af tot 2031. In 2031 stopt de salderingsregeling helemaal in Nederland.

Subsidie 2: de Energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds biedt een voordelige Energiebespaarlening, waarmee je gunstig geld kunt lenen om energiebesparende maatregelen te realiseren. Als jij vanaf 1 juni 2022 gebruik wilt maken van het Nationaal Warmtefonds, dan kun je daar meteen je gehele leensom voor gebruiken om zonnepanelen te kopen. Dit was voorheen niet mogelijk, aangezien je maximaal 75% hiervan kon gebruiken en de rest voor andere energiebesparende maatregelen moest worden besteed. Nu is geen andere investering meer nodig en kun je dus direct gebruik maken van deze lening door alleen zonnepanelen aan te schaffen.

Hoeveel kun je lenen met de Energiebespaarlening?

Als jij interesse hebt in het investeren in zonnepanelen, kan de Energiebespaarlening een uitkomst bieden. Met de lening kun je namelijk een bedrag tussen €1.000 en €65.000 lenen tegen een voordelige rente met een looptijd van 7 tot 20 jaar. Het geleende bedrag kun je voor 100% aan zonnepanelen besteden. 

Nul op de Meter woning

Als je je woning renoveert tot een (bijna) Nul op de Meter woning kun je met de Energiebespaarlening maximaal €65.000 lenen tegen een gunstige rente. Dit bied je dus nog meer unieke kansen om je woning duurzamer te maken!

De voorwaarden van de Energiebespaarlening

Als je eigenaar en bewoner bent van een bestaande woning, dan is de Energiebespaarlening de perfecte oplossing voor jou. Deze maandelijkse annuïteitenlening biedt veel voordelen. Zo kun je een lening afsluiten van minimaal €1.000 en maximaal € 65.000. Ook nieuw is dat de leeftijdsgrens voor de lening is komen te vervallen. Dit betekent dat de Energiebespaarlening nu ook toegankelijk is als je 75+ bent. Als je een aanvraag voor de lening doet, is deze 3 maanden geldig. Maak dus snel gebruik van deze unieke Energiebespaarlening en krijg de financiering die je nodig hebt!

De Energiebespaarlening aanvragen

De Energiebespaarlening vraag je aan voordat je jouw zonnepanelen laat plaatsen. Het aanvraagformulier vind je online op de website van het Nationaal Warmtefonds. De installateur die de zonnepanelen gaat installeren levert je alle documenten aan die je nodig hebt voor de lening. Na het invullen van het formulier en het aanleveren van de documenten gaat het Nationaal Warmtefonds na of je aanvraag voldoet aan de voorwaarden. 

Subsidie 3: lokale subsidies voor zonnepanelen

Wil je de investering voor de aanschaf van zonnepanelen verlagen? Dan is het goed om te weten dat er verschillende gemeentes of provincies zijn die voordelen en subsidies voor zonnepanelen aanbieden.

De duurzaamheidslening

De gemeente biedt leningen aan met lage rentetarieven, speciaal voor het aanschaffen van zonnepanelen. Net zoals bij de Energiebespaarlening kun je een leenbedrag van €2.500 tot €25.000 lenen, met een looptijd van 10 tot maximaal 15 jaar. Dankzij de leningen van de gemeente heb je de kans om op een betaalbare wijze zonnepanelen aan te schaffen.

De stimuleringsregeling

Als jij je woning wil onderhouden, renoveren of restaureren, heb je de kans om te profiteren van een lening met lage rentes. In sommige gemeentes kun je deze lening ook gebruiken om de volledige kosten te dekken voor de aanschaf van zonnepanelen.

Subsidies voor zonnepanelen in de toekomst

Als je een investering in zonnepanelen overweegt, dan zijn er verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken. Sinds begin 2023 is echter de BTW op zonnepanelen definitief afgeschaft.