Hoe snel verdien je zonnepanelen terug? (2023)

Het aanschaffen van zonnepanelen vereist in eerste instantie een flinke investering. Daarom zit je ongetwijfeld met de volgende vraag: wat gaat dat kosten en hoe snel verdien ik dat weer terug? Het is daarbij allereerst belangrijk om te weten hoeveel de installatie van zonnepanelen je zal kosten. Zo kan je makkelijk prijzen van installateurs met elkaar vergelijken en vooral, je kan op die manier de terugverdientijd berekenen van je zonnepanelen. Die terugverdientijd hangt af van een hele reeks factoren. Weet je welke factoren allemaal een rol spelen? Dan kan je de terugverdientijd van je zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Een ideale installatie van je zonnepanelen zorgt namelijk voor een kortere terugverdientijd. Daarom hebben we hier de factoren voor jou en hoe jij je terugverdientijd berekend inzichtelijk gemaakt. Handig toch?

De terugverdientijd van je zonnepanelen berekenen

Wil je weten hoe lang het duurt voordat je je investering in zonnepanelen terugverdient? We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeld. Stel, je koopt een systeem van 10 zonnepanelen (350 Wp) voor een totale investering van €4.500 inclusief installatie. Dan leveren je zonnepanelen in totaal 3500 Wattpiek (Wp) op. In praktijk is dit een vermogen van 3150 kWh. Dit komt omdat zonnepanelen gemiddeld een benuttingspercentage van 90% hebben. Daarna is het belangrijk om het rendement van je zonnepanelen te berekenen. Dit doe je door de het bedrag in euro’s (bijvoorbeeld €0,25) dat je per kWh betaald te vermenigvuldigen met de netto opbrengst van je zonnepanelen. Met de bovenstaande informatie kom je onderstaand op de volgende terugverdientijd uit:

Wat is de terugverdientijd van 10 zonnepanelen van 350 (Wp) met een aanschafwaarde van €4.500?

– 10 zonnepanelen x 350 Wattpiek (Wp) = 3500 kWH
– 3500 kWh x 0,9 (90% benuttingspercentage) = 3150 kWh
– 3150 kWh x €0,25 (bedrag per kWH) = €787,50
– €4.500 (aanschafwaarde) / €787,50 (rendement zonnepanelen) = 5,7

Dit komt neer op een terugverdientijd van ongeveer: 5 jaar en 7 maanden

*Let op: de installateur zal bij het berekenen van jouw terugverdientijd ook rekening houden met de afbouw van de salderingsregeling, een stijgende energieprijs en degradatie (waardoor je zonnepanelen elk jaar minder energie opwekken).

De terugverdientijd van je panelen varieert sterk

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt ongeveer tussen de 5 tot 8 jaar. Het is echter wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat elke (woon)situatie uniek is. Niet enkel de woning, maar ook het huishouden is telkens uniek. Het ene huishouden gebruikt nu eenmaal veel meer energie dan het andere. Of het ene huishouden is veel meer thuis dan het andere. Ook het weer kan een grote rol spelen. Je kan te maken krijgen met een zeer hete en zonnige zomer, dat is heel positief voor jouw terugverdientijd. Maar je kan ook te maken krijgen met een strenge winter, wat dan op zijn beurt weer slecht nieuws is voor de terugverdientijd van je zonnepanelen. 

Welke factoren beïnvloeden de terugverdientijd van jouw zonnepanelen?

Je moet met heel wat verschillende factoren rekening houden om de terugverdientijd van je zonnepanelen te kunnen inschatten. Er komt namelijk heel wat meer bij kijken dan gewoon het schijnen van de zon. We hebben voor jou hieronder de belangrijke factoren opgesomd.

De kostprijs van je zonnepanelen-installatie.

Als je eerder al prijzen of offertes van zonnepanelen hebt bekeken, zal het je ongetwijfeld al opgevallen zijn dat de ene installatie van zonnepanelen totaal verschilt van de andere. Die prijsverschillen tussen zonnepanelen hangen af van een aantal cruciale elementen, zoals de afmetingen van de zonnepanelen, het aantal zonnepanelen en het type of merk van je zonnepanelen. Houd dus goed rekening met het feit dat kwalitatieve zonnepanelen ook een stevig prijskaartje kunnen dragen.

De kostprijs van alle benodigde apparatuur.

Veel mensen houden tijdens het berekenen van de terugverdientijd en het kostenplaatje van zonnepanelen enkel rekening met de prijs van de zonnepanelen zelf. Echter moet je voor veel meer elementen betalen dan enkel de zonnepanelen. Zo moet je ook rekening houden met het prijskaartje van de bekabeling, meetapparatuur, consoles en de omvormer. Deze onderdelen van de installatie zijn dus zeker niet onbelangrijk om te gebruiken in de berekening van het totale kostenplaatje.

Zelf zonnepanelen plaatsen? Of laten plaatsen?

Zonnepanelen zijn niet gemakkelijk om te plaatsen. Je moet immers over het juiste materiaal en de juiste vaardigheden beschikken. Indien je over het nodige gereedschap en de vereiste kennis beschikt, zou je in staat moeten zijn om ze zelf te installeren. Alleen moet je er dan wel rekening mee houden dat je eventueel problemen kan krijgen met de garantie op je zonnepanelen. Er zijn een aantal fabrikanten van zonnepanelen die uitsluitend garantie toekennen aan zonnepanelen die geplaatst zijn door erkende en gecertificeerde installateurs. De panelen laten installeren door een installateur is uiteraard wat duurder dan ze zelf plaatsen. Echter ben je dan wel verzekerd van een correcte installatie en garantie. De prijs die je aan de installateur zal moeten betalen zal onder meer afhangen van het aantal panelen dat je laat leggen.

De prijs van elektriciteit

Om de terugverdientijd van je zonnepanelen te berekenen moet je rekening houden met de energieprijzen die op dat moment gelden. Hoe hoog zou je rekening voor elektriciteit zijn als je niet over zonnepanelen zou beschikken? Het is ook belangrijk om te weten dat veel mensen ervoor kiezen om zonnepanelen te plaatsen die niet hun volledige energieverbruik opvangen. Wanneer je zonnepanelen bijvoorbeeld maar de helft van je verbruik kunnen voorzien, zal je op het einde van het jaar alsnog een stevige energierekening ontvangen. Je moet dus ook daar rekening mee houden als je een correcte schatting wilt maken van de terugverdientijd van de installatie op je dak.

De levensduur van je zonnepanelen

Je terugverdientijd hangt voor een groot deel ook af van de levensduur van je zonnepanelen. Helaas neemt jaar na jaar de opbrengst van je zonnepanelen een beetje af. Echter is het vooral de kwaliteit van je zonnepanelen die bepaalt in welke mate de opbrengst afneemt. Zo zullen zeer kwaliteitsvolle zonnepanelen na een jaar of 25 nog steeds een rendement van ongeveer 85% kunnen opleveren. Niet slecht toch? Maar houd dus wel rekening met een mogelijke afname van de opbrengst van je zonnepanelen.

Daarnaast is het ook belangrijk om weten dat er verschillende factoren zijn die de levensduur van je zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Omgevingsfactoren zoals vuil, bladeren en vogelpoep (overweeg hiervoor zonnepanelen met vogelwering) kunnen er allemaal voor zorgen dat je opbrengst lager komt te liggen en dat je zonnepanelen langere terugverdientijd zullen kennen.

De rol van de omvormer van je zonnepanelen

Hierboven heb je al gelezen dat de gemiddelde levensduur van (kwalitatieve) zonnepanelen rond de 25 jaar ligt. Maar geldt dat ook voor de omvormer in je installatie? De omvormer van je zonnepanelen kost wel aardig wat geld en moet gemiddeld om de 10 jaar al vervangen worden. Je moet er dus rekening mee houden dat niet enkel de vervanging van je panelen, maar ook de vervanging van je omvormer geld kost. Zonnepanelen brengen niet alleen veel geld op na installatie, maar kunnen helaas in onderhoud ook nog wat geld kosten.

Het aantal uren volle zon en de instralingsfactor

Het vermogen van een zonuur kan zeer sterk variëren naargelang de tijd van het jaar. In de winter levert een zonuur een heel pak minder op dan een zonuur in de zomer. Eén uur aan volle zon wil zeggen dat het aardoppervlak een zoninstraling van 1000 W/m² ontvangt. Dit komt overeen met 1 kWh/m². Het Nederlandse aardoppervlak ontvangt gemiddeld genomen 1000 zonuren per jaar. In het westen van het land ligt het aantal uren aan zon nog een stuk hoger dan dat gemiddelde, terwijl het oosten van ons land een stukje onder het gemiddelde zit.

De instralingsfactor is een percentage dat weergeeft hoe groot de opbrengst van je zonnepanelen is, afhankelijk van hun positie. Hierbij wordt er rekening gehouden met de oriëntatie en de hellingshoek van je zonnepanelen. Voor Nederland is dé ideale positie van zonnepanelen het volgende: een zuidwaarts gericht paneel dat een hoek van 35 graden ten opzichte van de grond maakt. Helaas is die ideale positie niet op elk dak haalbaar. Een installateur zal jou wel altijd de meest ideale positie van zonnepanelen op jouw eigen dak kunnen aantonen.

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen

Hoe lang duurt zo’n terugverdientijd gemiddeld? Die periode duurt gemiddeld zo’n 5 tot 7 jaar. Gelukkig kunnen subsidies voor zonnepanelen er voor zorgen dat die periode korter wordt. Ook zorgen hoge energieprijzen ervoor dat je terugverdientijd van zonnepanelen verkort kan worden.

Is de terugverdientijd wel interessant voor ons land?

In Nederland en België brengen zonnepanelen meer dan genoeg op. Ze werken namelijk ook bij bewolkt weer, al zal de opbrengst dan logischerwijs wat lager komen te liggen. Echter is het wel zo dat zonnepanelen in warme en zonnige landen tot maar liefst anderhalf keer meer kunnen opbrengen dan zonnepanelen in Nederland of België. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de wolken die vaak boven ons land komen te hangen. Deze houden helaas een deel van het zonlicht tegen, waardoor er slecht een deeltje van het zonlicht door de panelen opgevangen kan worden.

Conclusie

De terugverdientijd van je zonnepanelen valt dus niet op compleet exact te berekenen. Er zijn gewoonweg te veel factoren die een invloed hebben op de uiteindelijke opbrengst van je zonnepanelen. Een warme, zonnige zomer zal ervoor zorgen dat je veel elektriciteit kan opwekken, waardoor je terugverdientijd vermindert. Daartegenover staat dan weer een koude, grijze winter. Zo’n strenge winter kan ervoor zorgen dat je zonnepanelen minder opbrengen dan je verwachtte. Dit verlengt dan de terugverdientijd van je zonnepanelen.