Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak hebben de afgelopen jaren steeds meer terrein gewonnen. Waar voorheen hoofdzakelijk schuine daken werden voorzien van zonnepanelen, is dat tegenwoordig ook op steeds meer platte daken mogelijk. In dit artikel gaan we in op de vraag waarom een plat dak met zonnepanelen een goede keuze kan zijn, wat de voordelen zijn en welke nadelen er eventueel ook zijn. 

Waarom een plat dak met zonnepanelen? 

Wanneer u kiest voor zonnepanelen op uw platte dak, dan kunt u verschillende redenen hebben. In sommige gevallen is het simpelweg de beste optie, omdat een schuin dak niet aanwezig is of omdat het schuine dak niet geschikt is voor zonnepanelen. In andere gevallen zijn mensen juist creatief met het terras of dakterras en willen zij de ruimte optimaal benutten met zonnepanelen. Hierdoor ontstaat er een mooie combinatie van een leefruimte met een groene en duurzame touch. 

Wat zijn de voordelen van een plat dak met zonnepanelen? 

Er zijn verschillende voordelen aan het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Eén van de belangrijkste voordelen is het feit dat u minder ruimte kwijt bent aan de panelen. Wanneer u kiest voor een schuin dak, is het namelijk zo dat de panelen veel schuin moeten staan en hierdoor neemt het oppervlak van het dak al snel toe. Op een plat dak kunnen de panelen echter gewoon plat geplaatst worden en hoeven ze dus niet schuin te staan. Dit scheelt al snel in de oppervlakte die u kwijt bent aan de panelen. 

Naast het feit dat u kostbare oppervlakte bespaart, zijn er nog meer voordelen. Zo zijn de panelen op een plat dak makkelijker toegankelijk en hoeft u niet met een trap of ander hulpmiddel naar het dak te klimmen om de panelen schoon te maken of te onderhouden. Ook is het niet noodzakelijk om een dakkapel te plaatsen op het platte dak om toegang tot de panelen te krijgen. 

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig op een plat dak? 

Dat hangt af van een aantal factoren. Zo is de grootte van het dak belangrijk, maar ook de oriëntatie van het dak. Daarnaast is ook de ligging van het dak belangrijk. Wanneer het dak bijvoorbeeld naar het zuiden is gericht, dan is er meer zonlicht en is er ook meer ruimte voor zonnepanelen op het dak. In sommige gevallen is het mogelijk om 100% van het elektriciteitsverbruik op te wekken met zonnepanelen. In andere gevallen zal er een kleine aanvulling op het elektriciteitsverbruik nodig zijn. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van het huishouden en het gemiddelde elektriciteitsverbruik. 

Hoeveel kost een plat dak met zonnepanelen? 

De kosten van een plat dak met zonnepanelen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zoals eerder genoemd is de grootte van het dak belangrijk, maar ook de oriëntatie en de ligging van het dak zijn bepalend voor de kosten. Daarnaast is ook de keuze van de zonnepanelen belangrijk. Zo zijn er panelen die minder duur zijn, maar ook panelen die wat duurder zijn maar een hoger rendement opleveren. De kosten van een plat dak met zonnepanelen zijn dan ook niet eenduidig te noemen. Wanneer u een goede inschatting wilt maken van de kosten, kunt u het beste een offerte aanvragen bij een expert. 

Hoe worden zonnepanelen op uw platte dak geplaatst? 

Wanneer de zonnepanelen op het platte dak geplaatst worden, is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de zonnepanelen goed geïsoleerd zijn. Dit is nodig om te voorkomen dat er koudebruggen ontstaan. Ook moeten de panelen stevig bevestigd worden, zodat er geen schade kan ontstaan aan het dak of de panelen. Daarnaast is het belangrijk om te checken of er sprake is van een goede ventilatie. Wanneer de panelen namelijk niet goed geventileerd worden, kan er schade ontstaan aan het dak of aan de panelen. Dit is onder andere het geval wanneer er regenwater in de panelen komt. 

Nadelen van zonnepanelen op uw platte dak 

Zoals bij alles, zijn er ook nadelen aan het plaatsen van zonnepanelen op het platte dak. Zo is het bijvoorbeeld zo dat wanneer het dak niet goed is geïsoleerd, er koudebruggen kunnen ontstaan. Dit is niet alleen vervelend voor de panelen, maar kan ook leiden tot schade aan het dak. Daarnaast is het zo dat wanneer het dak niet goed geventileerd is, er schade aan de panelen en aan het dak kan ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er water in de panelen komt. Ook als er ijs of sneeuw op de panelen komt te liggen, kan dit schade aan de panelen en aan het dak veroorzaken. 

Een offerte voor zonnepanelen op uw platte dak? 

Wanneer u geïnteresseerd bent in zonnepanelen op uw platte dak, is het belangrijk om een aantal dingen te overwegen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat u aan de hand van een aantal factoren, bepaalt of het dak geschikt is voor zonnepanelen. Denk hierbij aan de ligging, de oriëntatie en de grootte van het dak. Daarnaast is het belangrijk dat u de kosten van het project goed in kaart brengt. Dit is onder andere afhankelijk van de keuze van de zonnepanelen. Wanneer u alles goed heeft doorgerekend, kunt u een offerte aanvragen bij een expert. Op deze manier krijgt u een goed beeld van de kosten en weet u zeker dat u niet teveel betaalt.