Wattpiek zonnepanelen

Voor de aanschaf van zonnepalen ben je op zoek gegaan naar meer informatie en ben je vast en zeker de term Wattpiek, afgekort Wp, tegengekomen. Naast belangrijke informatie over de werking van zonnepanelen, toepassingen van zonnepanelen en andere specificaties is de wattpiek van een zonnepaneel een belangrijke factor om rekening mee te houden als je zonnepanelen aan het vergelijken bent.

Wat is Wattpiek (Wp)?

De wattpiek van een zonnepaneel is meeteenheid die wordt gebruikt om het vermogen aan te geven. Het vermogen (wattpiek) is de maximale hoeveelheid stroom die een losstaand zonnepaneel opwekt onder de meeste ideale omstandigheden. Dit vermogen wordt gemeten in een testcentrum en aan de hand van de test toebedeeld aan een zonnepaneel.

De verschillende Wattpiek zonnepanelen

Wattpiek en kWh

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van je benodigde kWh en de wattpiek van je zonnepanelen. Als je kiest voor een zonnepaneel van 400 Wp, wat houdt dat dan precies in?

Bijvoorbeeld: Heb jij een zonnepaneel van 400 Wp? Dan kan dit zonnepaneel onder de meest ideale omstandigheden jaarlijks 400 kWh aan stroom produceren. In de praktijk zul je dit in Nederland nooit halen en dat ligt aan verschillende factoren zoals: ligging, jouw woonsituatie, oriëntatie en schaduw.

Wil je weten hoeveel zonnepanelen jij in jouw (woon)situatie nodig hebt? Gebruik dan onze zonnepanelen calculator.

Two columns
Verticaal
Horizontaal

Bereken zelf je zonnepanelen!

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Payment method: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.label }}: {{ item.converted }}

Waarom moet ik rekening houden met de Wattpiek (Wp) van zonnepanelen?

De wattpiek van een zonnepaneel is iets om mee te nemen tijdens het uitzoeken van zonnepanelen. Toch is het niet iets waar je je blind op moet staren. In deze situaties moet je wel rekening houden met de Wp van een zonnepaneel:

  • Als je in jouw woonsituatie niet de meest ideale omstandigheden voor zonnepanelen op jouw dak hebt. Deze situatie kun je (gedeeltelijk) compenseren door zonnepanelen met een hogere wattpiek te overwegen.
  • Heb je een klein dakoppervlak en wil je daar het meeste rendement uit halen? Dan kun je kiezen voor zonnepanelen met meer vermogen / een hogere wattpiek.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen per Wattpiek (Wp)?

Als het gaat om wattpiek, dan is in de regel een zonnepaneel met meer vermogen / wattpiek duurder dan een zonnepaneel met minder vermogen. Gemiddeld ligt de prijs exclusief plaatsing ergens tussen de €250 en €500 per zonnepaneel. Uiteraard zullen het merk, kwaliteit en de plaatsing ook nog een rol spelen in de uiteindelijke prijs.

Een offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Genoeg informatie over de werking van zonnepanelen en ben je klaar voor een offerte? Zonnepanelenhulp.nl is onafhankelijk en altijd op zoek naar de beste oplossing voor jouw specifieke situatie. Door via onze website een offerte aan te vragen ontvang je geheel vrijblijvend een selectie van 3 tot 5 aanbieders van zonnepanelen in Nederland. Met de offertes kun je de prijs van de zonnepanelen inclusief installatie gemakkelijk vergelijken en gelijk schakelen met één van de bedrijven om jouw zonnepanelen te kopen en te laten installeren.

Do you need more info?

Get in touch so we can help.