Zelf zonnepanelen plaatsen: alles wat je moet weten

Als je overweegt om zonnepanelen op je eigen dak te plaatsen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je aan de slag gaat. Zonnepanelen zijn een investering in je huis en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van je energiekosten. Maar het plaatsen van zonnepanelen vereist specialistische kennis en ervaring, dus het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je begint.

Wij geven we je graag alle informatie die je nodig hebt om zonnepanelen op je eigen dak te plaatsen, van de voordelen en nadelen tot het stappenplan en de materiaalkosten. We behandelen ook de veiligheid en regelgeving rondom het zelf plaatsen van zonnepanelen en geven alternatieven voor wie liever professioneel geïnstalleerde zonnepanelen heeft. Met deze informatie kun je zelf de beslissing maken of je je zonnepanelen laat installeren door een specialistisch bedrijf of dat je dit zelf doet.

Voordelen van het zelf installeren van zonnepanelen

Er zijn een aantal voordelen aan het zelf installeren van zonnepanelen:

 • Kostenbesparing: Als je zonnepanelen laat installeren door een professioneel bedrijf, kan dit duurder uitvallen dan wanneer je het zelf doet. Door zonnepanelen zelf te installeren, kun je op de installatiekosten besparen.
 • Aangepaste installatie: Als je zonnepanelen zelf installeert, kun je ze op een manier plaatsen die het beste bij jouw dak en energiebehoeften past. Dit betekent dat je de flexibiliteit hebt om te kiezen voor een installatie die het beste bij je past, in plaats van te worden beperkt tot wat een professioneel bedrijf aanbiedt.

Nadelen van het zelf installeren van zonnepanelen

Hoewel het zelf installeren van zonnepanelen een aantal voordelen kan bieden, zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Tijd: Het plaatsen van zonnepanelen kan tijdrovend zijn, vooral als je nog nooit eerder zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Je moet rekening houden met het verzamelen van het juiste materiaal en het volgen van een stappenplan om ervoor te zorgen dat alles correct wordt geïnstalleerd.
 • Ervaring: Als je nog nooit eerder zonnepanelen hebt geïnstalleerd, kan het moeilijk zijn om te weten wat je moet doen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je begint en misschien zelfs enkele handleidingen te volgen of advies te vragen aan iemand met ervaring.
 • Gebrek aan professionele garantie: Als je zonnepanelen laat installeren door een professioneel bedrijf, krijg je garantie op de installatie. Als je zonnepanelen zelf installeert, heb je geen professionele garantie en ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele problemen die zich voordoen. Ook kun je hierdoor geen gebruik maken van verschillende subsidies voor zonnepanelen.
 • Veiligheid: Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je huis kan een risico opleveren voor je eigen veiligheid. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je van het dak valt of andere verwondingen oploopt.

Stappenplan voor het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak

Als je van plan bent om zonnepanelen zelf te installeren, is het belangrijk om een duidelijk stappenplan te volgen om ervoor te zorgen dat alles goed gaat. Hieronder volgt een stappenplan dat je kunt volgen om zonnepanelen op je eigen dak te plaatsen:

 1. Kies het juiste type zonnepanelen: Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, dus het is belangrijk om te bepalen welk type het beste bij jouw behoeften past. Bekijk de verschillende opties en overweeg factoren zoals de efficiëntie, de kosten en het beschikbare dakoppervlak.
 2. Bepaal de juiste locatie voor de zonnepanelen: Zorg ervoor dat je zonnepanelen op een plek op het dak plaatst waar ze maximaal zonlicht krijgen en waar de opbrengst van je zonnepanelen het grootst is. Houd ook rekening met eventuele schaduw van bomen of gebouwen in de omgeving.
 3. Verzamel het juiste materiaal en gereedschap: Voordat je begint met het plaatsen van zonnepanelen, moet je het juiste materiaal en gereedschap verzamelen. Dit kan onder andere omvatten zonnepanelen, bevestigingsmateriaal, dakbescherming, elektrische kabels en ander bevestigingsmateriaal.
 4. Maak het dak klaar: Voordat je begint met het plaatsen van zonnepanelen, moet je ervoor zorgen dat het dak klaar is. Dit betekent dat je eventuele schade of minder stevige delen moet repareren en dat je het dak schoonmaakt.
 5. Bevestig de zonnepanelen: Volg het stappenplan van de fabrikant om de zonnepanelen op het dak te bevestigen. Zorg er bovendien voor dat de zonnepanelen stevig op het dak zijn bevestigd om te voorkomen dat ze loskomen tijdens slecht weer.
 6. Maak de elektrische aansluiting: Als de zonnepanelen op het dak zijn bevestigd, is het tijd om de elektrische aansluiting te maken. Volg de instructies van de fabrikant om de zonnepanelen op de juiste manier aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk van je huis.
 7. Controleer alles: Voordat je klaar bent, is het belangrijk om alles goed te controleren om ervoor te zorgen dat alles correct is geïnstalleerd. Controleer of de zonnepanelen goed zijn bevestigd, of de elektrische aansluiting correct is gemaakt en of alles veilig is.

Materiaal en gereedschap nodig voor het zelf plaatsen van zonnepanelen

Voordat je begint met het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak, is het belangrijk om het juiste materiaal en gereedschap te verzamelen. Deze materialen zijn onder andere:

 • Zonnepanelen: Dit is het belangrijkste materiaal dat je nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, dus het is belangrijk om te bepalen welk type het beste bij jouw behoeften past.
 • Bevestigingsmateriaal: Dit bijvoorbeeld de schroeven en dakankers omvatten, dit is afhankelijk van het type zonnepanelen en het materiaal van je dak. Het is belangrijk om het juiste bevestigingsmateriaal te gebruiken om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen stevig op het dak zijn bevestigd.
 • Dakbescherming: Voordat je begint met het plaatsen van zonnepanelen, moet je ervoor zorgen dat het dak goed is beschermd. Dit kan omvatten dakbedekking of andere materialen die ervoor zorgen dat het dak waterdicht blijft tijdens het plaatsen van de zonnepanelen.
 • Elektrische kabel: Je hebt elektrische kabel nodig om de zonnepanelen aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk van je huis. Zorg ervoor dat je de juiste dikte en lengte hebt om de afstand tussen de zonnepanelen en de elektriciteitsmeter te overbruggen.

Kostenbesparing door het zelf plaatsen van zonnepanelen

Eén van de voordelen van het zelf plaatsen van zonnepanelen is dat het je kan helpen om geld te besparen. Als je zonnepanelen laat installeren door een professioneel bedrijf, kan dit duurder uitvallen dan wanneer je het zelf doet. Door zonnepanelen zelf te installeren, kun je op de installatiekosten besparen.

Veiligheid en regelgeving bij het zelf plaatsen van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je huis kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je van het dak valt of andere verwondingen oploopt. Als je zonnepanelen zelf installeert, is het belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de juiste beveiligingsuitrusting te gebruiken, zoals veiligheidsgordels of valbeveiliging. Het is ook aan te raden om hulp te vragen aan iemand met ervaring of om advies te vragen aan een professioneel bedrijf voordat je begint. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de regelgeving rondom het plaatsen van zonnepanelen. In sommige gebieden zijn er specifieke voorschriften of vergunningen vereist voordat je zonnepanelen mag plaatsen. Het is aan te raden om te controleren of er in jouw gebied specifieke regels gelden voordat je begint met het plaatsen van zonnepanelen.

Alternatieven voor het zelf plaatsen van zonnepanelen

Als je liever geen zonnepanelen zelf installeert, zijn er ook andere opties om van zonnepanelen te profiteren. Eén van deze opties is om zonnepanelen te huren. Bij het huren van zonnepanelen betaal je een vast bedrag per maand om zonnepanelen te gebruiken, zonder dat je ze zelf hoeft te installeren en aan te schaffen. Een andere optie is het laten installeren van zonnepanelen door een professioneel bedrijf. Dit kan duurder zijn dan het zelf installeren, maar het biedt wel de zekerheid dat de zonnepanelen op de juiste manier zijn geïnstalleerd en dat er een professionele garantie op de installatie is.

Veelgestelde vragen over het zelf plaatsen van zonnepanelen

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen over het zelf plaatsen van zonnepanelen:

Kan ik zonnepanelen zelf installeren als ik geen ervaring heb?

Hoewel het zelf installeren van zonnepanelen mogelijk is, is het wel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en eventueel advies te vragen aan iemand met ervaring. Als je nog nooit eerder zonnepanelen hebt geïnstalleerd, kan het moeilijk zijn om te weten wat je moet doen. Het is daarom aan te raden om advies te vragen aan een professioneel bedrijf voordat je begint.

Zijn er specifieke vereisten voor het plaatsen van zonnepanelen op mijn dak?

Er kunnen specifieke vereisten zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak, afhankelijk van de regelgeving in jouw gebied. Het is aan te raden om te controleren of er in jouw gebied specifieke regels gelden voordat je begint met het plaatsen van zonnepanelen.