Bij het installeren van zonnepanelen is het belangrijk om te bepalen waar de panelen precies geplaatst moeten worden en hoeveel zonnepanelen er in de beschikbare ruimte passen. Ook de locatie van de omvormer en het aansluitwerk in de meterkast zijn cruciaal. Wees dus niet te zuinig met een goede en veilige installatie en laat deze over aan erkende en gecertificeerde installateurs. Zij zorgen voor een veilige montage van de panelen en leggen ze op de meest ideale plaats.
Wil je toch zelf je zonnepanelen plaatsen? Hou er dan rekening mee dat je zonnepanelen-installatie onder de 600 Wattpiek (Wp) blijft. Bij systemen die meer wattpiek opleveren, ben je wettig verplicht om de installatie over te laten aan een erkende en professionele installateur. Systemen groter dan 600 wattpiek vereisen namelijk in sommige situaties een verzwaring van het dak.
De onderdelen van een installatie
Indien je zonnepanelen wilt kopen, zul je rekening moeten houden met meer dan enkel de zonnepanele zelf. Je zonnepanelen wekken wel stroom op, maar uiteraard komt die stroom niet zomaar plots uit je stopcontacten tevoorschijn. Voor je zonnepanelen-installatie zal je altijd een omvormer nodig hebben, omdat het deze de geproduceerde gelijkstroom van je panelen omzet in bruikbare wisselstroom. Dankzij dit apparaat wordt de gelijkstroom dus omgezet in stroom die je kan gebruiken voor al je elektrische toestellen in huis. Ook montage brackets zijn nodig voor de installatie van je panelen. Zonnepanelen die niet stevig bevestigd zijn, zullen namelijk snel van je dak kunnen vliegen.
Bij zonnepanelen op een plat dak is een console nodig. Deze zorgen er namelijk voor dat je jouw panelen onder een bepaalde hellingshoek kunt plaatsen. Dit levert meer vermogen op. Optioneel is een meetstation. Zo meet een meetstation het vermogen dat je zonnepanelen leveren. Zo kan je niet alleen je opbrengst nauwkeurig volgen, maar ook je panelen afzonderlijk in het oog houden. Mocht er een defect optreden bij één of meerdere van je panelen, kan je dit makkelijk waarnemen en dus sneller ingrijpen.
Het legplan van je installatie
Er zijn twee manieren om het legplan te laten bepalen door een expert. Enerzijds kan je iemand naar jouw huis laten komen. Zo een expert kan dan rustig je dak bekijken en de ideale legplaats van je zonnepanelen bepalen. Daarnaast kan er dan ook nagekeken worden waar de bekabeling kan lopen en waar de omvormer van je zonnepanelen moet komen te hangen.
Anderzijds heb je ook de optie om het legplan van je panelen geheel online te laten bepalen. Aan de hand van luchtbeelden van je dak kunnen zulke experts de ideale positie van je panelen online bepalen. Ze zijn ook in staat om een bijkomende schaduwsimulatie te maken. Zo ben je ervan verzekerd dat er zo min mogelijk schaduw op je panelen valt.
Zonnepanelen plaatsen
Het plaatsen van zonnepanelen is lang niet voor iedereen weggelegd. Daarom laat je ze best door een erkend en gecertificeerd installateur plaatsen. Dat kan iets duurder uitvallen, maar je bent hoe dan ook verzekerd van een optimale installatie. Maar hoe gaat zo een installateur te werk?
STAP 1: een inspectie van jouw toepassing uitvoeren
Voordat een installateur begint zal diegene altijd een inspectie uitvoeren voordat hij begint. Hierbij wordt gekeken of je dak stevig genoeg is en of de dakbedekking in goede staat is.
STAP 2: een legplan opstellen
Met een legplan wordt bepaalt hoe de zonnepanelen op je dak gelegd moeten worden voor de beste opbrengst. Rekening houdend met stroomverbruik, dakoriëntatie, hellingsgraad, maar ook schaduw. Aan de hand hiervan kun je bepalen welke zonnepanelenpanelen, draagstructuur, omvormer en bekabeling je nodig hebt. Ook kijkt de installateur hier met je mee naar alle mogelijk belemmeringen die de opbrengst van je zonnepanelen kunnen verminderen.
STAP 3: de draagconstructie monteren
Het legplan naar wens en goedgekeurd? Dan kan de installateur beginnen met de eerste voorbereidingen voor het installeren van de zonnepanelen. Denk hierbij aan de rails met dakhaken waar ook gelijk op de dakoriëntatie en de hellingsgraad wordt gelet. Daarnaast moet de installateur bij een plat dak voldoende ballast aanbrengen, zodat je panelen niet kunnen omwaaien bij stormweer.
STAP 4: de zonnepanelen installeren
Als de draagconstructie is gemonteerd is het tijd voor het daadwerkelijk installeren van zonnepanelen. De zonnepanelen worden vast geklikt, de koppelingen tussen de rails gelegd hiermee worden de zonnepanelen met elkaar verbonden.
STAP 5: het plaatsen van de bekabeling
Na het installeren van de zonnepanelen zal de installateur de nodige bekabeling plaatsen. Hiervoor moeten DC-kabels van je dak tot je woning aangebracht worden om aan te sluiten op de omvormer. Bijvoorbeeld via een dakdoorvoer of door boorgaten in de buitenmuur. Hierna wordt een AC-kabel naar de elektriciteitskast getrokken.
STAP 6: de omvormer plaatsen
De laatste stap is het ophangen van de omvormer in een goed geventileerde ruimte. De AC-kabel van de omvormer wordt aangesloten aan op de elektriciteitskast en vervolgens de DC-kabels van je zonnepanelen op je omvormer.
Wat is de beste ligging voor het installeren van zonnepanelen?
Wanneer zonnepanelen op een dak liggen met een hellingsgraad van 35 graden, wekken ze het meeste elektriciteit op. In feite is een plat dak het interessantste voor zonnepanelen, omdat je bij zulke daken de hellingsgraad van de zonnepanelen zelf kan bepalen. Naargelang de hellingsgraad verschillend is van die 35 graden, zal het vermogen van je zonnepanelen afnemen. De oriëntatie speelt ook een belangrijke rol aangezien zonnepanelen die richting het zuiden gericht zijn het meeste zonlicht kunnen opvangen. Maar ook met een zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie behaal je een zeer mooie opbrengst met je panelen.
Een belangrijke tip
Werk altijd samen met een professionele en erkende installateur. Zij werken namelijk altijd met kwaliteitsvolle zonnepanelen. Zo ben je verzekerd van zonnepanelen die een hoge opbrengst hebben en ook langer meegaan. Ze plaatsen deze panelen ook volgens de officiële richtlijnen. Een ideaal legplan in combinatie met de ideale hellingsgraad en oriëntatie van je panelen zorgen voor de allerhoogste opbrengst.
Welke zonnepanelen moet ik leggen?
De opbrengst die je zonnepanelen leveren hangt af van hun kwaliteit en van het soort paneel dat je hebt. Zo kan je kiezen uit bijvoorbeeld glas-glas zonnepanelen, monokristallijne zonnepanelen, amorfe zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen.
Bij de aankoop en installatie van zonnepanelen moet je rekening houden met heel wat aandachtspunten. Daarom kan je best meerdere offertes aanvragen bij verschillende installateurs van zonnepanelen. Zo kan je de aangeboden kwaliteit en prijzen vergelijken. Heel wat installateurs werken allemaal met een verschillend merk. Het is daarom dus ook aangeraden om aan een installateur te vragen wat de redenen zijn waarom zij net met dat ene merk werken.
Wat is de indak van zonnepanelen?
In de wintermaanden zal je, tenzij moeder natuur ons verrast, niet te maken krijgen met zonnepanelen die te warm zijn. Maar voor de zomermaanden kan je best wel rekening houden met dit probleem, aangezien zonnepanelen een maximaal rendement leveren bij een temperatuur van 25 graden. Het is daarom belangrijk om tijdens de installatie van je zonnepanelen rekening te houden met de mogelijkheid tot natuurlijke koeling. Hiermee bedoelen we dat je voldoende ruimte moet voorzien waar de wind rondom de panelen kan waaien en op deze manier de panelen kan afkoelen. Op een hete zomerdag kunnen je panelen gemakkelijk temperaturen van 65 graden bereiken. Bij zulke temperaturen treedt er een verlies van 20% op.
Hoe voorzie je die natuurlijke koeling?
Wanneer zonnepanelen tegenwoordig op een schuin dak geplaatst worden, worden ze een aantal centimeter van het dak geplaatst. Hierdoor ontstaat er onderin een mogelijkheid tot luchtstroom die afkoelend werkt.
In de beginjaren werd er vaker gewerkt met de ‘indak’ zonnepanelen. Bij deze techniek werden de zonnepanelen niet op, maar als het ware in een dak geplaatst. Echter zorgt deze techniek ervoor dat de warmte van je panelen minder makkelijk vrijkomt. Technische storingen binnenin de zonnepanelen zorgen bij deze techniek ook sneller voor branden.
Is mijn huis geschikt voor de installatie van zonnepanelen?
Alvorens je massaal offertes en advies begint te vragen aan experts, kan je in eerste instantie zelf al eens nagaan of je huis wel geschikt is om zonnepanelen te plaatsen. We hebben alvast voor jou deze korte checklist opgesteld:
- Controleer of je een schuin dak hebt dat een zuidoostelijke tot zuidwestelijke oriëntatie heeft. Indien je een plat dak hebt moet je ervan verzekerd zijn dat je dak vrijwel de hele dag zonlicht kan opvangen.
- Je moet minimaal 3m² aan ruimte hebben op je dak om de zonnepanelen op te kunnen monteren.
- Indien je 6 of meer zonnepanelen wilt plaatsen, moet je over een vrije groep in je meterkast beschikken.
- Zorg ervoor dat je over de nodige installaties beschikt om je zonnepanelen netgekoppeld te maken. Zo kan de overtollige groene stroom op het net geplaatst worden.
Laat je informeren en helpen door een erkend installateur
De plaatsing van zonnepanelen is nu eenmaal niet makkelijk. Daarom laten veel mensen ze bewust installeren door een erkende professional. Deze installateurs helpen jou graag van A tot Z. Ze helpen jou met het legplan, de beslissing hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, de installatie van de panelen en vaak voorzien zij ook het onderhoud nadat de panelen gelegd zijn. Het is dus in de meeste gevallen interessanter om gebruik te maken van een erkende installateur. Zo ben je verzekerd van een perfecte plaatsing en zal je niet snel voor onverwachte problemen komen te staan.