Het kopen van zonnepanelen is een investering van duizenden euro’s. Dat is een hoop geld. Het is dus goed om je voordat je zonnepanelen gaat bestellen te verdiepen in de verschillende mogelijkheden, leveranciers en prijzen. Hieronder een aantal tips en informatie om de juiste keuze passend bij jouw situatie te maken en zo zoveel mogelijk energie te besparen. De vraag naar zonnepanelen wordt in het kader van verduurzamen en het besparen van energiekosten steeds groter. Dat betekent dat ook het aanbod in leveranciers steeds groter wordt en het verschil in prijs en kwaliteit daarmee ook. Het is erg belangrijk om voor de aanschaf van zonnepanelen onderzoek te doen naar welke zonnepanelen het beste bij jou passen, zodat je na plaatsing volop kunt genieten van je huis en rendement.
Welke soorten zonnepanelen kun je kopen?
Een goed onderzoek naar zonnepanelen begint bij kennis over de verschillende soorten zonnepanelen. De meest gebruikte zonnepanelen in Nederland zijn mono- en polykristallijne zonnepanelen. De zonnecellen in deze panelen bestaan uit één (mono) of meerdere (poly) kristallen. De monokristallijne zonnepanelen zijn zwart en behoorlijk duur, maar leveren dan ook een erg hoog rendement. Vooral op kleine oppervlakten waar weinig panelen op geplaatst kunnen worden, is het plaatsen van een monokristallijn zonnepaneel voordelig. De polykristallijne zonnepanelen zijn blauw en goedkoper dan de monokristallijne variant. Het rendement is daarentegen lager. Heb je voldoende plek voor meerdere zonnepanelen, dan is de keuze voor polykristallijne zonnepanelen vaak het rendabelst.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Hoeveel zonnepanelen je aan moet schaffen hangt af van een aantal factoren: je energiebehoefte, het oppervlakte van je dak en het rendement van het type zonnepanelen dat je kiest. Zonnepanelen zijn daarnaast te verkrijgen in verschillende afmetingen, dit speelt dus ook nog een rol in het aantal aan te schaffen panelen.
Jaarlijks energieverbruik
Om te beginnen is het goed na te gaan wat je energieverbruik in een jaar gemiddeld is. Wil je je hele energieverbruik met zonnepanelen opvangen? Dan heb je dus voldoende panelen nodig om dit verbruik mee op te wekken. Daarnaast is het goed om over toekomstig verbruik na te denken. Wil je bijvoorbeeld naast zonnepanelen ook een waterpomp gaan installeren of denk je in de toekomst elektrisch te gaan rijden? Dan is het wijs ook dit toekomstige verbruik mee te nemen in de energiebehoefte die je met je zonnepanelen wilt voldoen.
Dakoppervlak
Weet je hoeveel vermogen je wilt opwekken is de volgende stap te kijken naar je dakoppervlak. Kies voor het oppervlak dat van de meeste zonuren profiteert en bepaal hoeveel panelen je hierop kwijt zou kunnen. Hierin moeten ook hellingshoek en -richting meegenomen worden. Een ideaal dak voor het hoogste rendement is gericht op het zuiden en heeft een hellingshoek van 35 graden. Over het algemeen is het bij genoeg ruimte aan te raden grote panelen aan te schaffen. Deze geven meestal het meeste rendement, waardoor je met minder panelen af zou kunnen.
Vermogen
Het vermogen van zonnepanelen wordt doorgaans uitgedrukt in Wattpiek (Wp), wat verwijst naar het maximale vermogen dat een paneel kan produceren onder ideale omstandigheden, zoals volle zonneschijn en een specifieke temperatuur. Dit getal geeft aan hoeveel energie een zonnepaneel kan genereren in de meest gunstige omstandigheden. Het is van essentieel belang om het vermogen in Wp te begrijpen bij het berekenen van het aantal zonnepanelen dat je moet kopen. Hoe hoger het vermogen van individuele panelen, hoe minder panelen je over het algemeen nodig hebt om een bepaald energieverbruik te dekken. Dit heeft rechtstreeks invloed op de totale kosten, de beschikbare dakruimte en het uiteindelijke rendement van je zonne-energiesysteem.
Rendement
Het rendement van zonnepanelen is essentieel bij de aanschaf van zonnepanelen. Het uiteindelijke doel is het maximaliseren van energiebesparingen en daarom is het belangrijk om het hoogst mogelijke rendement uit je zonnepanelen te halen. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen varieert tussen 15% en 22%. Dit cijfer geeft aan dat een zonnepaneel in staat is om tussen de 15% en 22% van het geabsorbeerde zonlicht om te zetten in elektriciteit. Bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je moet aanschaffen, is het aan te raden om panelen te kiezen met een hoog rendement. Het rendement heeft ook te maken met het aantal zonuren, en gelukkig bieden Nederland en België voldoende zonuren voor een optimale energieproductie.
Afmetingen
De afmetingen van zonnepanelen spelen een cruciale rol bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je moet kopen en hoe ze op je dak worden geplaatst. Bij het kiezen van het aantal zonnepanelen moet je niet alleen rekening houden met de beschikbare ruimte op je dak, maar ook met de efficiënte plaatsing van de panelen om optimaal zonlicht op te vangen gedurende de dag. Een gemiddelde installatie van zonnepanelen bestaat uit 12 panelen. In dat geval komt dat neer op een gemiddelde oppervlakte van 19,8 m².
Formaat zonnepaneel | Oppervlakte |
---|---|
Standaard zonnepaneel | 165 x 100 cm = 1,65 m² |
Groot zonnepaneel | 200 x 99 cm = 1,98 m² |
Klein zonnepaneel | 125 x 100 cm = 1,25 m² |
Merk
Bij het overwegen van het aantal zonnepanelen dat je moet kopen, is het van vitaal belang om te kijken naar gerenommeerde merken die bewezen hebben hoogwaardige panelen te leveren. Enkele van de beste merken op de markt zijn onder andere SunPower, AEG, LONGi, Jinko Solar en Trina Solar. SunPower staat bekend om zijn uitzonderlijk hoge rendementspanelen, terwijl AEG gewaardeerd wordt om zijn betrouwbare en duurzame producten. LONGi blinkt uit in het aanbieden van kosteneffectieve en efficiënte panelen, terwijl Jinko Solar en Trina Solar bekendstaan om hun uitgebreide assortiment van betaalbare panelen met solide prestaties. Het selecteren van een van deze merken kan van invloed zijn op het benodigde aantal zonnepanelen, afhankelijk van het rendement, de prijs en de beschikbare ruimte op je dak.
Uiteindelijke aantal zonnepanelen berekenen
Omdat het berekenen van het ideale aantal zonnepanelen best lastig kan zijn, helpen leveranciers je hier altijd bij. Het kan altijd helpen meerdere bedrijven vrijblijvend advies te vragen over het aantal zonnepanelen dat bij jouw situatie past.
De prijsopbouw van zonnepanelen
De prijs van zonnepanelen is samengesteld uit verschillende componenten die de totale investering beïnvloeden. Deze factoren omvatten de kosten van de zonnepanelen zelf, de installatiekosten, omvormers, montagesystemen en arbeid. Bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je moet aanschaffen, is het belangrijk om niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook naar de langdurige opbrengst en besparingen. Hoewel panelen met een hoger rendement en betere kwaliteit aanvankelijk duurder kunnen zijn, kunnen ze over de levensduur van het systeem meer energie genereren en zo een grotere besparing opleveren. Het is essentieel om de balans te vinden tussen de aanschafkosten en de potentiële besparingen bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je wilt kopen.
Gemiddeld liggen deze kosten tussen €4.000 en €15.00 (inclusief installatie), maar ze kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals het vermogen van de installatie, het aantal zonnepanelen en jouw persoonlijke energiebehoefte.
Subsidie mogelijkheden
Om het verduurzamen van woningen te bevorderen, stimuleert de overheid al enige tijd het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen. Dit doen zij door meerdere regelingen en subsidiemogelijkheden aan te bieden. Er zijn op dit moment helaas geen landelijke subsidieregelingen meer. Wel is het zo dat er lokaal (provinciaal en gemeentelijk) nog subsidies verleend wordt. Op energiesubsidiewijzer.nl kun je hier een actueel overzicht van vinden. Het loont om hier te checken of jij aanspraak kunt maken op een vorm van subsidie.
Naast subsidies zijn er ook veel gemeentes die een duurzaamheidslening aanbieden. Dit kan een extra duwtje in de rug zijn om toch te verduurzamen door middel van zonnepanelen, wanneer het niet mogelijk is dit volledig uit eigen zak te betalen. Het gaat hier om laagdrempelige lening tegen aantrekkelijke voorwaarden.
Let hierbij op bij het aanschaffen van zonnepanelen!
Bij het kopen van zonnepanelen zijn er enkele valkuilen waar je op bedacht moet zijn. Een veelvoorkomende valkuil is het focussen op alleen de initiële kosten en niet de totale levensduurkosten. Goedkopere panelen kunnen weliswaar aanlokkelijk lijken, maar ze hebben mogelijk een lager rendement en kortere levensduur, waardoor je op de lange termijn juist minder bespaart. Ook het negeren van de installatiekwaliteit kan problematisch zijn. Een onjuiste installatie kan leiden tot verminderde prestaties en zelfs schade aan je dak. Een andere valkuil is het over- of onderschatten van je energiebehoeften. Te weinig panelen kopen kan resulteren in onvoldoende energieproductie, terwijl te veel panelen kopen kan leiden tot onnodige kosten. Het is daarom essentieel om samen te werken met professionals, de juiste informatie te verzamelen en grondig onderzoek te doen om deze valkuilen te vermijden en een weloverwogen beslissing te nemen bij de aanschaf van zonnepanelen.
Offertes voor het kopen van zonnepanelen ontvangen?
Zonnepanelen bestellen? Kom via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend in contact met betrouwbare zonnepanelen installateurs in de buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.