Zonnepanelen kopen: waarop moet je letten?

Het kopen van zonnepanelen is een investering van duizenden euro’s. Dat is een hoop geld. Het is dus goed om je voordat je zonnepanelen gaat bestellen te verdiepen in de verschillende mogelijkheden, leveranciers en prijzen. Hieronder een aantal tips en informatie om de juiste keuze passend bij jouw situatie te maken en zo zoveel mogelijk energie te besparen. 

De vraag naar zonnepanelen wordt in het kader van verduurzamen en het besparen van energiekosten steeds groter. Dat betekent dat ook het aanbod in leveranciers steeds groter wordt en het verschil in prijs en kwaliteit daarmee ook. Het is erg belangrijk om voor de aanschaf van zonnepanelen onderzoek te doen naar welke zonnepanelen het beste bij jou passen, zodat je na plaatsing volop kunt genieten van je huis en rendement. 

Welke soorten zonnepanelen kun je kopen?

Een goed onderzoek naar zonnepanelen begint bij kennis over de verschillende soorten zonnepanelen

De meest gebruikte zonnepanelen in Nederland zijn mono- en polykristallijne zonnepanelen. De zonnecellen in deze panelen bestaan uit één (mono) of meerdere (poly) kristallen. De monokristallijne zonnepanelen zijn zwart en behoorlijk duur, maar leveren dan ook een erg hoog rendement. Vooral op kleine oppervlakten waar weinig panelen op geplaatst kunnen worden, is het plaatsen van een monokristallijn zonnepaneel voordelig. De polykristallijne zonnepanelen zijn blauw en goedkoper dan de monokristallijne variant. Het rendement is daarentegen lager. Heb je voldoende plek voor meerdere zonnepanelen, dan is de keuze voor polykristallijne zonnepanelen vaak het rendabelst. 

Daarnaast zijn er nog buigzame dunne film (CIS) zonnepanelen, in deze panelen wordt geen gebruik gemaakt van kristallijnen, maar van siliciumpoeder. Deze zonnepanelen zijn in vergelijking met de rest erg goedkoop, maar hebben dan ook een veel lager rendement. 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen je aan moet schaffen hangt af van een aantal factoren: je energiebehoefte, het oppervlakte van je dak en het rendement van het type zonnepanelen dat je kiest. Zonnepanelen zijn daarnaast te verkrijgen in verschillende afmetingen, dit speelt dus ook nog een rol in het aantal aan te schaffen panelen. Om te beginnen is het goed na te gaan wat je energieverbruik in een jaar gemiddeld is. Wil je je hele energieverbruik met zonne energie op gaan vangen? Dan heb je dus voldoende panelen nodig om dit verbruik mee op te wekken. Daarnaast is het goed om over toekomstig verbruik na te denken. Wil je bijvoorbeeld naast zonnepanelen ook een waterpomp gaan installeren of denk je in de toekomst elektrisch te gaan rijden, dan is het wijs ook dit toekomstige verbruik mee te nemen in de energiebehoefte die je met je zonnepanelen wilt voldoen.

Weet je hoeveel vermogen je wilt opwekken is de volgende stap te kijken naar je dakoppervlak. Kies voor het oppervlak dat van de meeste zonuren profiteert en bepaal hoeveel panelen je hierop kwijt zou kunnen. Hierin moeten ook hellingshoek en -richting meegenomen worden. Een ideaal dak voor het hoogste rendement is gericht op het zuiden en heeft een hellingshoek van 35 graden. Over het algemeen is het bij genoeg ruimte aan te raden grote panelen aan te schaffen. Deze geven meestal het meeste rendement, waardoor je met minder panelen af zou kunnen.

Omdat het berekenen van het ideale aantal zonnepanelen best lastig kan zijn, helpen leveranciers je hier altijd bij. Het kan altijd helpen meerdere bedrijven vrijblijvend advies te vragen over het aantal zonnepanelen dat bij jouw situatie past. 

De prijsopbouw van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen is voor het grootste gedeelte opgebouwd uit de materiaalkosten. Het is daarom belangrijk om niet te besparen op de kwaliteit van de PV-panelen. Kwalitatieve panelen gaan namelijk langer mee en degraderen minder snel dan gewone panelen. Daarnaast hoef je geen BTW te betalen aan de Belastingdienst voor de aanschaf en installatie van je zonnepanelen.

Two columns
Verticaal
Horizontaal

Bereken zelf je zonnepanelen!

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Payment method: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.label }}: {{ item.converted }}

Kosten en kwaliteit vergelijken voor de aanschaf van zonnepanelen

Bij de keuze voor zonnepanelen zijn de kosten natuurlijk een belangrijke weegfactor. Naast de prijs per zonnepaneel is het belangrijk te kijken naar de prijs per Wp (Wattpiek). Wattpiek is het energie vermogen dat een zonnepaneel opwekt door zonlicht om te zetten. Maar het belangrijkst is natuurlijk de totaalprijs, inclusief installatie. Dit varieert meestal tussen de €4500 en €12500. Installateurs kunnen je helpen aan een prijsberekening op basis van jouw situatie. Het loont om meerdere offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Kijk hierbij naar de totaalprijs, want soms zijn bijvoorbeeld de zonnepanelen goedkoper, maar is de prijs voor de installatie een stuk duurder, waardoor je met duurdere panelen soms dus toch goedkoper uit bent. Vergelijk daarnaast niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit van de panelen en de garantie die geboden wordt. 

Bij de aanschaf van zonnepanelen valt er flink te kiezen uit installateurs. Let op dat goedkoop geen duurkoop wordt en kijk op internet naar de aanbevelingen die andere klanten doen. Bedenk ook goed aan welke kwaliteitseisen jij vind dat zonnepanelen moeten voldoen en check of het merk dat je kiest hierop aansluit. 

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Het is belangrijk om te begrijpen wat de specifieke voor- en nadelen zijn van elk van deze panelen voordat je een keuze maakt. De meeste zonnepanelen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium. Hieronder vind je informatie over de drie meest voorkomende soorten zonnepanelen:

Monokristallijne zonnepanelen

De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. Wil je het maximale uit de beschikbare ruimte halen, dan is het overwegen van monokristallijne panelen de moeite waard.

Polykristallijne zonnepanelen

De cellen in een polykristallijn paneel bestaan uit meerdere grove kristallen. Dergelijke panelen zijn relatief goedkoper, maar bieden minder rendement per oppervlakte. Als je voldoende ruimte hebt, dan is dit de meest gangbare optie.

Amorfe zonnepanelen

Zonnepanelen van amorf silicium worden veelal gebruikt in dunne-film zonnepanelen. Amorfe zonnepanelen zijn zeer buigzaam omdat ze geen kristallen bevatten. Ze zijn ook zeer goedkoop, al is het rendement een stuk lager dan bij de overige materialen.

Subsidie mogelijkheden

Om het verduurzamen van woningen te bevorderen, stimuleert de overheid al enige tijd het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen. Dit doen zij door meerdere regelingen en subsidiemogelijkheden aan te bieden. Er zijn op dit moment helaas geen landelijke subsidieregelingen meer. Wel is het zo dat er lokaal (provinciaal en gemeentelijk) nog subsidies verleend wordt. Op energiesubsidiewijzer.nl kun je hier een actueel overzicht van vinden. Het loont om hier te checken of jij aanspraak kunt maken op een vorm van subsidie.

Naast subsidies zijn er ook veel gemeentes die een duurzaamheidslening aanbieden. Dit kan een extra duwtje in de rug zijn om toch te verduurzamen door middel van zonnepanelen, wanneer het niet mogelijk is dit volledig uit eigen zak te betalen. Het gaat hier om laagdrempelige lening tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Offertes voor het kopen van zonnepanelen ontvangen?

Zonnepanelen bestellen? Kom via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend in contact met betrouwbare zonnepanelen installateurs in de buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.