Zonnepanelen kosten

De prijs voor zonnepanelen is nu gunstiger dan ooit en je verdient ze ook nog eens snel terug door het geld dat je bespaart op je energierekening. Maar hoeveel kosten ze precies en welke factoren beïnvloeden de prijs van zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

De gemiddelde prijs om zonnepanelen te kopen ligt tussen de €1,1 en €1,7 per Wattpiek (Wp). De Wattpiek (Wp) is het vermbogen dat een zonnepaneel produceert door zonlicht om te zetten in elektriciteit. Deze prijs is uiteindelijk niet het meest belangrijk. Uiteindelijk is interessanter wat de kostprijs van een volledige zonnepanelen-installatie is.

De gemiddelde kosten voor zonnepanelen liggen tussen de €5.000 en €12.000. Dit is inclusief de installatie van de zonnepanelen, maar exclusief de BTW. De uiteindelijke kosten van jouw set zonnepanelen hangen ook af een aantal factoren zoals:

 • Het vermogen van jouw zonnepanelen
 • Het aantal zonnepanelen
 • Het type zonnepanelen
 • Het merk zonnepanelen
 • De plaatsing van jouw zonnepanelen

Ook speelt jouw verbruik in kWh een rol in de vraag hoeveel zonnepanelen je uiteindelijk nodig hebt en wat de kosten daarvoor worden.

Hoe zijn de kosten van zonnepanelen opgebouwd?

De prijs van zonnepanelen is grofweg opgebouwd uit twee delen: de materiaalkosten (circa 68 procent) en de arbeidskosten (circa 30 procent). Het is verstandig om eerst te bepalen wat voor soort panelen je wilt, voordat je ze aanschaft. A-merk zonnepanelen met een hoge kwaliteit zijn aan te raden, omdat ze minder snel vermogen verliezen. Daarnaast moet je ook rekenen op voorrijkosten die zo’n 2% van de prijs van zonnepanelen bepalen.

Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen?

Uiteindelijk gaat het erom hoeveel je bespaart met de opbrengst van je zonnepanelen. Je bespaart immers op de stroomkosten. Als je weet hoeveel euro je per kWh betaalt, dan kun je jouw terugverdientijd en de wat je bespaart met je zonnepanelen gemakkelijk berekenen.

Belangrijk: Als je niet alle elektriciteit die je opwekt met je zonnepanelen zelf gebruikt, moet je een deel ervan weer ‘injecteren’ in het elektriciteitsnet. Dit is minder interessant geworden in Nederland sinds de nieuwe regelgeving rondom salderen. In België is dit sinds de komst van de digitale meter minder interessant geworden. Als je zoveel mogelijk wilt besparen met je zonnepanelen, is het dus beter om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Een thuisaccu is kan je daarbij helpen.

Factoren die de prijs van zonnepanelen bepalen

Er zijn een aantal factoren die de prijs van zonnepanelen bepalen. Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Deze keuzes zullen direct van invloed zijn op de kosten die je voor je set zonnepanelen kwijt bent.

Soort zonnepanelen

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, is dat slechts de eerste stap. De markt biedt namelijk verschillende soorten panelen. Over het algemeen zijn monokristallijn zonnepanelen duurder dan polykristallijn zonnepanelen en amorf zonnepanelen (dunne film) zijn weer goedkoper dan de laatstgenoemde. De afwerking van zonnepanelen heeft ook invloed op de prijs. Zo betaal je bijvoorbeeld meer voor zonnepanelen in een volledig zwarte uitvoering. Welk soort zonnepanelen je het uiteindelijk kiest, hangt natuurlijk af van jouw specifieke wensen en behoeften.

Merk zonnepanelen

Er zijn verschillende zonnepanelenmerken, met verschillende prijzen en kwaliteiten. Er is geen enkel best merk, dus de juiste keuze hangt af van je specifieke situatie en wensen. Wel worden de LG, Sunpower en Panasonic zonnepanelen gezien als de beste kwaliteit panelen die er zijn. Als je kiest voor één van deze merken, dan weet je zeker dat je een goede kwaliteit panelen koopt met een lange garantieduur. Tegenwoordig zijn er eigenlijk geen slechte panelen meer op de markt, maar er is wel verschil in uiterlijk, opbrengst en levensduur tussen de verschillende panelen.

Het vermogen van de zonnepanelen

Het vermogen van je zonnepanelen-installatie moet goed aangepast zijn aan je specifieke situatie en je (verwachte) verbruik. Op die manier weet je zeker dat jouw zonnepanelen optimaal werken en je hiermee bespaart op je energierekening. Het is het beste om een zonnepanelen installateur in te schakelen voor een nauwkeurige berekening van het vereiste vermogen. Deze weet precies welke factoren er in aanmerking worden genomen. Meestal kun je als uitgangspunt nemen dat hoe hoger het vermogen van de zonnepanelen, hoe hoger de kostprijs.

Het aantal zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen je op je dak wilt, hoe hoger logischerwijs de prijs zal zijn. Als je niet genoeg dakoppervlak hebt voor zonnepanelen, is het aan te raden om te kiezen voor hoog rendement panelen (monokristallijn). Als je een groot dak hebt, kun je kiezen voor lagere kwaliteit zonnepanelen (polykristallijn).

De plaatsing van de zonnepanelen

Het is interessant om rekening te houden met de helling van het dak als je zonnepanelen wilt plaatsen. In Nederland levert het meeste rendement op daken met een helling van 30-40 graden. De meeste daken hebben een helling van 45 graden, wat betekent dat er maar gebruik gemaakt kan worden van een relatief kleine constructie. Ook kun je op andere plaatsen rondom je woning zonnepanelen plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tuin, carport of op de overkapping. Waar je de zonnepanelen plaatst heeft ook weer invloed op de uiteindelijke kosten.

De installatiekosten

Het plaatsen van zonnepanelen vraagt kennis en ervaring. Het is daarom van belang om een goede installateur te kiezen. Wij raden je altijd aan om een professionele partij in te schakelen en vooraf onderzoek te doen.

Extra opties

Het systeem met zonnepanelen kan gebruikt worden in combinatie met extra opties, zoals:

 • Een monitorsysteem (kosten €75 – €140)
 • Een zonneboiler (kosten €2.750 – €3.750)

Bespaar op de kosten van je zonnepanelen met subsidies

In Nederland en België zijn er onder bepaalde voorwaarden verschillende soorten subsidies voor zonnepanelen beschikbaar. Dit kan de kostprijs van zonnepanelen drukken en de investering nog interessanter maken. In Nederland betekent dat, dat sinds 2023 de BTW op zonnepanelen helemaal afgeschaft is.

Subsidies voor zonnepanelen in Nederland

 • De salderingsregeling maakt het mogelijk om teveel opgewekte stroom terug te leveren aan het net. De regeling wordt wel vanaf 2025 afgebouwd.
 • Sommige gemeenten of provincies geven financiële steun voor verduurzaming. Informeer bij je installateur of gemeente voor meer informatie.

Subsidies voor zonnepanelen in België

 • Er is een eenmalige premie beschikbaar van de netbeheerder Fluvius als je zonnepanelen plaatst. Het bedrag van de premie is afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen installatie.
 • De Mijn VerbouwLening is een renteloze lening voor particuliere eigenaars-bewoners in de laagste of middelste inkomenscategorie die zonnepanelen willen aanschaffen. De lening kan minimaal €1.250 bedragen en maximaal €60.000, met een afbetalingstermijn van maximaal 25 jaar. Particuliere verhuurders en niet-commerciële instellingen kunnen ook in aanmerking komen voor de lening.
 • Als je woning ouder is dan 10 jaar, kun je onder bepaalde voorwaarden voor de plaatsing van zonnepanelen in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Vanaf 1 april 2022 kunnen ook eigenaren van jonge woningen (< 2 jaar) gebruikmaken van de maatregel voor zonnepanelen. Dit beleid heeft echter slechts een looptijd van 2 jaar, tot en met 31 december 2023.

Andere interessante bespaartips

Geschrokken van de kosten die een systeem met zonnepanelen met zich meebrengt? Er zijn een aantal manieren waarop je de kosten kunt verlagen en uiteindelijk kun je zo flink besparen op het totale kostenplaatje.

Gedeeltelijk energie opwekken

Hoewel het interessant is om alle energie zelf op te wekken, beschikken lang niet alle mensen over genoeg financiële middelen om dat te doen. In dat geval is het nog steeds interessant om voor een kleiner systeem met minder zonnepanelen te kiezen. Zo kan je alvast een deel van je eigen energiebehoefte dekken.

Leg meerdere offertes naast elkaar

Het is aan te raden om bij het kiezen van een zonnepaneel-installateur verschillende offertes te vergelijken. Op die manier kun je namelijk geld besparen. De prijzen kunnen per installateur namelijk flink verschillen. Ook is het altijd aan te raden om verschillende zonnepanelen te vergelijken.

Een offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Genoeg informatie over de kosten van zonnepanelen en ben je klaar voor een offerte? Zonnepanelenhulp.nl is onafhankelijk en altijd op zoek naar de beste oplossing voor jouw specifieke situatie. Door via onze website een offerte aan te vragen ontvang je geheel vrijblijvend een selectie van 3 tot 5 aanbieders van zonnepanelen in Nederland. Met de offertes kun je de prijs van de zonnepanelen inclusief installatie gemakkelijk vergelijken en gelijk schakelen met één van de bedrijven om jouw zonnepanelen te kopen en te laten installeren.