Zonnepanelen vergelijken

Overtuigd van zonnepanelen? Dan is het daarna tijd om zonnepanelen te vergelijken om tot de beste keuze voor jouw situatie te komen. Door zonnepanelen te vergelijken kun je de beste zonnepanelen voor jouw situatie uitkiezen. Dit doe je door rekening te houden met een aantal factoren:

  • Opbrengst vergelijken
  • Piekvermogen vergelijken
  • Prijs vergelijken
  • Type zonnepanelen vergelijken
  • Merk vergelijken
  • Garantievoorwaarden vergelijken
  • Het kiezen van de kleur

Zo kom je tot de juiste keuze voor zonnepanelen!

Een offerte op maat? Denk dan eerst na over jouw eisen en voorkeuren. Elk belangrijk onderdeel van het installatieproces is van belang om in detail te analyseren en te vergelijken. Denk hierbij aan dakbescherming, framebevestiging, aarding, kwaliteitscontrole, ontwerp en stijl.

Via Zonnepanelenhulp.nl kun je een offerte krijgen van 3 tot 5 aanbieders die aan al jouw wensen voldoet.

De opbrengst van zonnepanelen vergelijken

Als je weet hoeveel energie jouw huishouden per jaar verbruikt, weet je ook waar je naar moet kijken in de zoektocht naar goede zonnepanelen. Bij voorkeur wil je dat de zonnepanelen evenveel energie opwekken als jouw energiebehoefte. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is afhankelijk van de gewenste opbrengst, maar ook ruimte die je beschikbaar hebt.

De opbrengst van zonnepanelen verschilt van zonnepaneel tot zonnepaneel en is afhankelijk van vele factoren zoals locatie en oriëntatie, maar ook van de kwaliteit van de installatie. Opbrengst wil zeggen dat een zonnepaneel meer energieopbrengst heeft als dat wat het tijdens zijn levensduur verbruikt. Om de opbrengst van een zonnepaneel te berekenen heb je een aantal basisgegevens over jouw installatie nodig: locatie, oriëntatie en capaciteit van de panelen en de degradatiefactor (type en rendement van de batterij). 

Het piekvermogen van zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen hebben een bepaald piekvermogen. Hiermee wordt aangegeven hoeveel stroom een paneel onder ideale omstandigheden opwekt. De totale capaciteit van jouw zonnepanelen-installatie moet goed worden afgestemd op je jaarlijkse elektriciteitsverbruik, zodat jouw panelen voldoende stroom voor je kunnen produceren. Denk bijvoorbeeld aan de toekomstige toevoeging van een oplaadstation voor elektrische auto’s. Je wilt natuurlijk het maximale uit elk paneel halen en daarom is de keuze voor het juiste zonnepaneel belangrijk. 

De prijzen van zonnepanelen vergelijken

Wil je specifiek de prijs van zonnepanelen vergelijken? Die kosten hangen vooral af van het ontwerp, het merk en de kwaliteit. Voor 350 Wp zonnepanelen kun je bijvoorbeeld rekenen op €250 tot €500 (incl. btw en excl. installatie) per paneel. Voor panelen met een piekvermogen van 500 Wp beginnen de prijzen vanaf €500(incl. btw en excl. installatie). Goedkoop is niet altijd de beste koop. Vergelijk niet alleen op basis van prijs, maar kijk ook vooral wat je nodig hebt qua stroomverbruik en bijvoorbeeld dakruimte.

De verschillende typen zonnepanelen vergelijken

Er zijn verschillende typen zonnepanelen, elk met hun eigen voordelen en prijskaartje. Monokristallijne zonnepanelen zijn efficiënter dan polykristallijne zonnepanelen en zien er beter uit (minder vlekken). Polykristallijne panelen produceren meer vermogen bij indirect zonlicht, omdat de kristallen van nature in verschillende richtingen wijzen. Dunne film zonnepanelen zijn flexibel en licht, maar hebben een lagere efficiëntie en duurzaamheid. Glas-glas panelen hebben een glazen achterkant waardoor ze duurzamer zijn (kunnen wel 40 jaar mee).

De verschillende merken zonnepanelen vergelijken

Ook zijn er veel merken zonnepanelen, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: jou de beste kwaliteit bieden tegen een eerlijke prijs. Toch vertonen ze bepaalde verschillen: herkomst (bijvoorbeeld China of de VS), productgarantie en prijs. Bekende en goede merken zijn onder andere SunPower, JA Solar, Trina Solar en Hyundai. Deze bedrijven bieden zonnepanelen met goede kwaliteitsmerken en bieden daarnaast een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De garantie van zonnepanelen vergelijken

Je kunt voor de meeste merken een volledige garantie van 20 jaar op zonnepanelen verwachten. De garantie voor een installatie kan 18-24 jaar duren, waardoor je vaak 20 jaar zorgenvrij kunt genieten van je zonnepanelen.

Reparaties onder garantie: Wanneer er garantie is op de panelen en de installatie, hoef je niet betalen voor reparaties zoals beschadigde omvormers of kapotte modules. Zelfs als de hele eenheid schade oploopt bij een ongeval of weersomstandigheden terwijl het onder garantie valt, leidt je doorgaans geen financieel verlies totdat jouw garantieperiode afloopt.

Vermogensgarantie: Over het algemeen hebben nieuwe zonnesystemen (systemen die in de afgelopen 7-8 jaar zijn geïnstalleerd) na 25 jaar nog minstens 80% van het oorspronkelijke uitgangsvermogen over. Sommige fabrikanten bieden zelfs betere duurzaamheidsgaranties, ongeveer 90% output na 25 jaar met volledige vervanging. Dit zegt een hoop over de kwaliteit van een zonnepaneel.

Het kiezen van de kleur van de zonnepanelen

De meeste zonnepanelen zijn verkrijgbaar in 2 kleuren, zwart en blauw. Zwarte monokristallijne panelen hebben doorgaans een hoger piekvermogen en ze zien er op een dak slanker uit dan blauwe polykristallijne panelen. Blauwe polykristallijne panelen zijn echter goedkoper dan zwarte monokristallijne, omdat de kristallen (fotovoltaïsche cellen) in verschillende richtingen wijzen. Heb je een groter dak, maar niet altijd op het zuiden georiënteerd, overweeg dan blauwe polykristallijne zonnepanelen. Kleur is een belangrijke factor om te vergelijken, maar houd daarnaast ook rekening met bijvoorbeeld budget en dakligging.

Welke zonnepanelen kies jij?

Het kiezen van de juiste zonnepanelen is een zeer individuele beslissing. Het is een kwestie van behoefte, de portemonnee, duurzaamheid en smaak. Het belangrijkste is, dat de zonnepanelen evenveel energie opwekken als jij per jaar nodig hebt. Verder moet je rekening houden met de oriëntatie van jouw dak en of je genoeg ruimte hebt voor de installatie. Zodra deze factoren zijn overwogen, is het tijd om te kiezen voor de juiste zonnepanelen en installateur!

Een offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Zonnepanelen vergeleken en ben je klaar voor een offerte? Zonnepanelenhulp.nl is onafhankelijk en altijd op zoek naar de beste oplossing voor jouw specifieke situatie. Door via onze website een offerte aan te vragen ontvang je geheel vrijblijvend een selectie van 3 tot 5 aanbieders van zonnepanelen in Nederland. Met de offertes kun je de prijs van de zonnepanelen inclusief installatie gemakkelijk vergelijken en gelijk schakelen met één van de bedrijven om jouw zonnepanelen te kopen en te laten installeren.