Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Met zonnepanelen is het mogelijk om je eigen groene stroom op te wekken. Hiermee ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, ook help je je eigen huishouden met een lagere energierekening. Het kopen van zonnepanelen gaat niet over één nacht ijs. Er zijn namelijk veel factoren waarmee je rekening moet houden. Daarom is het altijd aan te raden om zonnepanelen te vergelijken en meer informatie in te winnen voordat je uiteindelijk voor zonnepanelen kiest.

Waarom zonnepanelen nemen?

Door te kiezen voor zonnepanelen op of rondom je huis profiteer je van een aantal mooie voordelen. De belangrijkste voordelen van zonnepanelen zijn:

 • Geld besparen: met zonnepanelen wek je (een gedeelte) van je energiebehoefte op en daarmee kun je sparen op de alsmaar duurder wordende energierekening.
 • Waardeverhogend: Zonnepanelen kunnen ervoor zorgen dat je een gunstiger energielabel krijgt en dit werkt waardeverhogend voor je woning.
 • Goed voor het milieu: met zonnepanelen en door het zelf opwekken van energie verminder je jouw CO2-uitstoot en draag je bij aan een duurzamere toekomst voor de volgende generaties.

De werking van zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen? Dat is één van de eerste vragen die bij de meeste mensen opkomen. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die (zon)licht kunnen omzetten in vermogen, of simpeler gezegd: elektriciteit. Via een omvormer wordt het vermogen van de zonnepanelen omgezet en zo kun je de opgewerkte elektriciteit gebruiken voor dagelijks gebruik.

Wek je met jouw zonnepanelen meer energie op dan dat je op dat moment zelf nodig hebt? Dan lever je de opgewerkte elektriciteit terug aan jouw energieleverancier. Het verschil tussen terug geleverde en afgenomen elektriciteit wordt jaarlijks verrekend met je energierekening. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

De verschillende soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten, maten en vermogen. Qua soorten zonnepanelen heb je de keuze uit monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen, amorf zonnepanelen (dunne film) of glas-glas zonnepanelen. Ook heb je verschillende wattpiek zonnepanelen die allemaal verschillende soorten vermogen kunnen leveren. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Gebruik dan onze zonnepanelen calculator.

De kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen actief bijdragen aan het verminderen van je energierekening, toch vereisen zonnepanelen wel eerst een investering. Gelukkig worden zonnepanelen steeds goedkoper of rendabeler en hiermee kun je steeds sneller je zonnepanelen terug verdienen. Ook is er in Nederland een gunstige BTW regeling waarmee je nog meer op de kosten van zonnepanelen kunt besparen. In 2022 kon je 21% BTW terugvragen en sinds begin 2023 is de BTW op zonnepanelen helemaal afgeschaft.

De opbrengst van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen veel kWh opleveren, maar om zo ideaal mogelijk te renderen zijn er wel een aantal vereisten waaraan je zonnepanelen en de installatie daarvan aan moeten voldoen. Het rendement van zonnepanelen is onder andere afhankelijk van factoren zoals:

 • De ligging van jouw zonnepanelen
 • De hellingshoek van jouw zonnepanelen
 • Het vermogen van de geïnstalleerde zonnepanelen in Wattpiek (Wp)
 • Schaduwvorming op de zonnepanelen door bijvoorbeeld hoge gebouwen, bomen of andere objecten die schaduw veroorzaken
 • De intensiteit en hoeveelheid (zon)licht per jaar
 • De kwaliteit van jouw zonnepanelen en de bijbehorende omvormer

Waar moet je op letten bij zonnepanelen?

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan zijn er een aantal aandachtspunten die je in gedachten moet houden. Belangrijk is om rekening te houden met bijvoorbeeld jouw benodigde kWh, de wattpiek van je zonnepanelen, maar ook of bijvoorbeeld jouw zonnepanelen leverancier garantie geeft op zowel de zonnepanelen als de installatie van de zonnepanelen.

Andere zaken waar je rekening mee moet houden zijn:

 • Zonnepanelen zonder CE-keurmerk. Deze mogen in Nederland niet verkocht worden
 • Zonnepanelen vallen onder je opstalverzekering. Je verzekeraar op de hoogte brengen hiervan is altijd aan te raden.
 • Zonnepanelen zijn steeds populairder, daarom zijn er veel aanbieders die geen nieuwe orders meer aannemen of je hebt te maken met lange wachttijden.

Toepassingen voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Hierdoor zijn er ook veel toepassingen mogelijk om jouw zonnepanelen te plaatsen. Denk hierbij aan zonnepanelen op je overkapping, op een plat dak, in de tuin of op je carport. Door de diversiteit van de toepassingen is er meestal altijd wel een specifieke oplossing wat betreft zonnepanelen voor jouw woonsituatie.

Een offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Genoeg informatie over de werking van zonnepanelen en ben je klaar voor een offerte? Zonnepanelenhulp.nl is onafhankelijk en altijd op zoek naar de beste oplossing voor jouw specifieke situatie. Door via onze website een offerte aan te vragen ontvang je geheel vrijblijvend een selectie van 3 tot 5 aanbieders van zonnepanelen in Nederland. Met de offertes kun je de prijs van de zonnepanelen inclusief installatie gemakkelijk vergelijken en gelijk schakelen met één van de bedrijven om jouw zonnepanelen te kopen en te laten installeren.