De ideale hellingshoek voor zonnepanelen

Zonne-energie heeft de laatste jaren een prominente plaats veroverd in de wereld van duurzame energie. Zonnepanelen zijn een populaire keuze geworden voor huiseigenaren en bedrijven die streven naar milieuvriendelijke energieopwekking. Eén van de cruciale factoren die de efficiëntie van zonnepanelen beïnvloedt, is de helling of hellingshoek waarin ze zijn geïnstalleerd.

Een overzicht van de ideale hellingshoek voor zonnepanelen

De ideale helling voor zonnepanelen heeft betrekking op de hoek die een schuin dak maakt ten opzichte van een horizontale lijn. Voor platte daken is het echter de hellingshoek van de zonnepanelen op hun rails die van belang is. De optimale hoek verschilt afhankelijk van het type dak en de geografische locatie.

  • Bij een plat dak is een hoek van 36 graden ideaal. Deze hoek maximaliseert de blootstelling aan zonlicht gedurende de dag en gedurende het hele jaar.
  • Voor een hellend dak varieert de ideale hoek tussen 30 en 35 graden. Dit bereik zorgt ervoor dat de zonnepanelen het meeste voordeel halen uit de invalshoek van de zonnestralen.
  • Opmerkelijk genoeg leidt zelfs een hoek tussen 15 en 55 graden nog tot aanzienlijke energieproductie, wat flexibiliteit biedt bij het installeren van zonnepanelen.
  • Geadviseerd wordt om zonnepanelen niet te installeren op zeer steile daken met een hoek van meer dan 65 graden.

De ideale hellingshoek in Nederland

De geografische ligging van Nederland heeft invloed op de optimale hoek voor zonnepanelen. Vanwege de veranderende zonnestand gedurende het jaar, is het bepalen van de juiste hellingshoek complexer.

  • Voor Nederland wordt een hoek tussen 10 en 50 graden aanbevolen. Dit stelt panelen in staat om te profiteren van verschillende invalshoeken van de zon gedurende het jaar.
  • De optimale hellingshoek varieert afhankelijk van de windrichting waarnaar de panelen neigen: oosten (13 graden), zuidoosten (25 graden), zuiden (35-36 graden), zuidwesten (25 graden), westen (13 graden).
  • Wanneer de zonnepanelen (gedeeltelijk) naar het zuiden zijn gericht, hebben kleine aanpassingen in de hellingshoek minder invloed hebben op het rendement. Desondanks kan zelfs een kleine toename in efficiëntie over meerdere jaren aanzienlijke besparingen opleveren.

Rendement per oriëntatie en hellingshoek

Hellingshoek10°20°35°50°60°
West9090858075
Zuidwest95951009590
Zuid9510010010095
Zuidoost9595959590
Oost9090858075
Noordoost8580706055
Noord8575605045
Noordwest8580706055

Zonnepalen op een plat dak

Hoewel 36 graden de ideale hoek lijkt voor zonnepanelen op platte daken, zijn er enkele overwegingen die deze hellingshoek kunnen beïnvloeden.

  • Bij stormachtige omstandigheden vangen zonnepanelen onder een grote hoek meer wind, wat resulteert in een potentieel gevaar voor losraken. Dit kan worden verholpen door extra ballast te gebruiken om de panelen op hun plaats te houden. Het gebruik van ballast oefent echter extra druk uit op het dak, wat niet altijd geschikt is.
  • Een grotere hellingshoek van 36 graden leidt tot een uitgebreidere slagschaduw. Om te voorkomen dat panelen schaduw werpen op elkaar, moeten ze verder uit elkaar worden geplaatst. Dit kan resulteren in minder beschikbare ruimte op het dak voor panelen.

Optimaliseer je zonnepanelen met de juiste hellingshoek

In de wereld van zonne-energie speelt de ideale hellingshoek van zonnepanelen een cruciale rol bij het maximaliseren van de energieopbrengst. Of het nu gaat om platte daken met een ideale hoek van 36 graden, of hellende daken met een bereik tussen 30 en 35 graden, de juiste hoek is van vitaal belang om zoveel mogelijk zonnestralen op te vangen. Bij het installeren van zonnepanelen is het raadzaam om rekening te houden met de geografische ligging en oriëntatie van het dak, zodat de ideale hoek kan worden bepaald en de duurzame energieproductie kan worden geoptimaliseerd.